Süleyman Demirel Üniversitesi Yaşam Alanı
Üniversitemiz, öğrencilerine içeriği zengin eğitim programlarının yanı sıra, sosyal dünyası geniş bir yerleşke ortamı da sunmaktadır.
Yerleşke, kültür merkezleri, sanat evleri, yemek salonları, kafeteryaları, spor üniteleri, bankaları, iletişim ve ulaştırma ofisleri, yurtları, eğlence mekânları, öğrenci meydanı ve şenlikleriyle gündüz ve gece canlı bir yaşam alanıdır.
Üniversite bünyesinde düzenlenen kariyer günlerinde, ulusal sempozyum ve konferanslarda alanlarında söz sahibi kişilerle yakından iletişime geçip onların bilgi ve deneyimlerinden yararlanma, onlardan ilham alma ve fikirlerinizi onlarla paylaşma fırsatı yakalayabilirsiniz. Ayrıca SDÜ’ nün ana hedefi olan uluslararası açılım sürecinde dünya üniversitelerinden yüzlerce katılımcı, yurtiçinden ve yurt dışından çok sayıda üniversite temsilcisi her yıl SDÜ’ nün çeşitli törenlerine katılmakta, konuşmalar yapmakta ve öğrencilerimiz bu yolla farklı kültürleri ve eğitim modellerini tanıma fırsatına erişmektedirler.
SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi her yıl yaklaşık çok sayıda kültürel etkinliğe ev sahipliği yaparak; eğitime yeni bir ivme kazandırmaktadır. Süleyman Demirel Üniversitesi’nin yerleşke içinde ve dışındaki kültür merkezlerinde, kongre ve sergi salonlarında ünlü tiyatro oyunlarını izleyebilir; ebru, resim ve fotoğraf sanatının inceliklerini gözlemleyebilir, kendi oyunlarınızı sahneye koyup, resim ve fotoğraflarınızı meraklılarıyla paylaşabilirsiniz. SDÜ’ de alanlarında ünlü kişilerle söyleşilere katılabilir, ulusal çapta beğeni toplayan bazı radyo ve televizyon programlarına katılım imkânı bulabilirsiniz. Ayrıca SDÜ’de düzenlenen Kültür Sanat Günleri ve Tiyatro Festivaline katılarak hayatın yoğun trafiğine yeni renkler katabilirsiniz.
SDÜ Doğu Yerleşkesinde yer alan Öğrenci Meydanı öğrencilerin kişisel yeteneklerini sergileyebileceği, müzik, tiyatro ve resim etkinliklerini yapabileceği açık hava tiyatrosu şeklinde düzenlenmiştir. Öğrenci kulüpleri de bu alanda yerleşmiş olduğu için tanışma ve kaynaşma sağlanmakta kulüplerin takım çalışmaları daha kolay gerçekleşmektedir. Ayrıca üniversitenin organize ettiği geniş katılımlı konser ve gösteriler için de öğrenci meydanı nezih bir ortam oluşturmaktadır.
Her bahar döneminde düzenlenen bahar şenlikleri SDÜ ile bütünleşmiş ve gelenekselleşmiştir.
Öğrencilerimiz bu şenliklerde ünlü sanatçıların, müzisyenlerin konserleri ile coşmakta, resim, fotoğraf, seramik sergileri, film gösterimleri, tiyatro gösterileri, halkoyunları ve modern dans gibi aktiviteleri izleme imkanı da bulmaktadırlar.
Üniversitemiz, 1750 m2, birçok spor olanağı sunan kapalı spor salonu ve tenis kortları, çim futbol sahası, halı sahalar, streetball sahaları, beach voleybol sahasıyla spora çok önem veren bir üniversitedir.
OLANAKLARIMIZ
Bilgi Merkezi (Kütüphane)
Anadolu’nun en büyük kütüphanelerinden biri olan SDÜ Prof. Dr. Hasan Gürbüz Bilgi Merkezi, teknolojik gelişmeleri de takip ederek, SDÜ öğrencileri ve kullanıcılarına daha nitelikli hizmet verme yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’deki 7/24 açık olan nadir üniversite kütüphanelerinden biridir.
4 katlı, 8000 metrekare alana kurulu ve 950 kişilik oturma olanağı bulunan SDÜ Bilgi Merkezi, 155.322 basılı kitap, 186.524 elektronik kitap, 950 farklı süreli yayın, 37.191 elektronik dergi, 4400 CD-DVD ve bilimsel araştırmalar için temel oluşturan 55 online veri tabanından (makale, kitap, tez tarama motorlarından) oluşan zengin bir koleksiyona sahiptir.
Bilgi Merkezinde bulunan bütün yayınları SDÜ web sayfası üzerinden online olarak tarayabilir, SDÜ’nün abone olduğu online veri tabanları ile de internet üzerinden yurt içinde ve yurt dışında yayımlanan sınırsız sayıda bilimsel yayına ulaşabilirsiniz. Bunun için Bilgi Merkezi’nde yer alan internet tarama terminalleri öğrencilerimizin kullanımına sürekli açık tutulmaktadır.
Bilgi Merkezindeki kitap ve süreli yayınlar koleksiyonlarından her zaman yararlanabilir ve istediğiniz yayınları ödünç alabilir, ulaşmak istediğiniz her türlü bilimsel yayını, yurt içindeki ve yurt dışındaki pek çok kütüphaneden getirtebilir, multimedya olanaklarından faydalanabilirsiniz. Bilgi Merkezi’nde abone olunan tüm günlük gazeteleri okuyabilir, çalışma alanlarından faydalanabilir ve günün istediğiniz saatinde dünyanın bilgisine SDÜ Bilgi Merkezi aracılığı ile ulaşabilirsiniz. Dünya çapında bir üniversite olmayı hedefleyen SDÜ’ nün farkını hissetmeniz için sizleri Bilgi Merkezimize üye olmaya ve SDÜ web sayfası üzerinden Kütüphane sayfasına bekliyoruz.
Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgi Merkezi LIBER (The Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche / Association of European Research Libraries) Architecture Group (LAG) tarafından hazırlanan Building on Experience: Learning from the Past to Plan for the Future adlı yayında yer alan Avrupa’da son yıllarda yapılan 29 kütüphane binası içine girmiş bir üniversite kütüphanesidir.
Mediko-Sosyal
Üniversitemize bağlı fakülte ve yüksekokullarda okuyan öğrencilerimize Sağlık Şube Müdürlüğü’ne bağlı mediko-sosyal merkezinde sağlık hizmetleri verilmektedir. Burada yapılan ilk muayeneden sonra gerekli görülmesi hâlinde hasta, ileri tetkik ve tedaviler için üniversitemiz Tıp Fakültesi veya Diş Hekimliği Fakültesi’ne sevk edilmektedir. Merkez yerleşke dışındaki birimlerimizde eğitim gören öğrencilerimiz bulundukları yerin sağlık ocakları ve devlet hastanelerinden faydalanabilmektedirler.
Yükseköğretim Kurulu tarafından ayrılan kontenjanlar dahilinde yükseköğrenim gören burslu yabancı uyruklu öğrencilerimize Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrenci Sağlık Karnesi düzenlenmekte ayrıca muayene ve tedavi giderleri Üniversitemiz bütçesinden karşılanmaktadır. Burslu Yabancı Uyruklu Öğrencilerimiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına şahsen başvuru yaparak SDÜ Öğrenci Sağlık Karnelerini çıkarabilmektedirler. Diğer öğrencilerimiz 01/01/2012 tarihi itibariyle 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına alınmışlardır. Muayene ve tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanacaktır.
Kısmi Zamanlı Çalışma
Üniversitemizde öğrenciler ders dışı zamanlarında, ilgi ve yeteneklerine göre, üniversitemizin çeşitli üretim ve hizmet birimlerinde ücretli olarak çalışabilmektedirler. Üniversitemiz, her yıl 500’ü aşkın öğrencisine kısmi zamanlı çalışma imkânı sunmaktadır. Kısmi zamanlı çalışmanın yoğun olarak yaşandığı birimlerimiz ise kütüphane, bilgi işlem, kültür merkezi, spor tesisleri, kurumsal iletişim merkezi, araştırma merkezleri, laboratuvar ve atölyeler ile mediko-sosyal ve beslenme birimleridir.
Burslar
Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından üniversitemize ayrılan kontenjanlara göre öğrencilerimize, nakit olarak eğitim-öğretim yılı boyunca burs verilmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz kamu ve özel sektör kuruluşları ile birçok dernek, vakıf ve şirketler tarafından karşılıklı veya karşılıksız olarak verilen burs veya kredi imkânlarından da yaralanabilmektedir.
Beslenme
Üniversitemize bağlı yedi ayrı birimde (Batı yerleşkesi yemekhanesi, Doğu yerleşkesi yemekhanesi, İlahiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi, Çiftçi Eğitim Merkezi) bulunan mutfaklarda yaklaşık 15 bin öğrenci ve personele öğle ve akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Yemekler Diyetisyen ve Gıda Mühendisi kontrolünde, günlük alınması gereken kalori hesaplanarak hazırlanmaktadır.
Beslenme Yardımları
Üniversitemiz maddi imkânları elverişli olmayan öğrencilerine ücretsiz öğle yemeği şeklinde beslenme yardımı yapmaktadır. Fakülte ve yüksekokullara her yıl ayrılan kontenjanlar çerçevesinde öğrencinin ihtiyaç derecesi öğrenilerek beslenme yardımı alacak öğrenciler belirlenmektedir.
Barınma
Üniversitemize kayıt yaptıran öğrencilerimizin büyük bir kısmı kampüs içerisinde bulunan YURT-KUR’a bağlı öğrenci yurtlarında, bir kısmı da şehir merkezine çeşitli uzaklıklarda ki özel yurtlarda barınma ihtiyaçlarını gidermektedirler.
Üniversitemize yeni kayıt yaptıracak öğrencilerin yurtlar konusunda bilgilendirmek için tanıtım stantları kurulmaktadır. Bu stantlarda öğrenciler aileleri ile birlikte kalmak istedikleri barınma yerlerini seçebilirler.
Ulaşım
Süleyman Demirel Üniversitesi yerleşkesi; İstanbul yolu üzerinde, şehir merkezinden yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan Çünür’de, yolun iki tarafında Doğu Yerleşkesi ve Batı Yerleşkesi olarak kurulmuştur. Merkez yerleşkeye ulaşım özel halk otobüsleriyle kolaylıkla sağlanmaktadır .
Isparta’dan komşu iller olan Antalya, Burdur, Konya ve Afyonkarahisar'a karayolu ile devamlı ulaşım sağlandığı gibi, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük illere de her gün, günde birkaç kez direkt otobüs kalkmaktadır.
İlimizin İzmir-Konya ve Ankara-Antalya hattı üzerinde olması nedeniyle değişik otobüs işletmeleri İlimize uğramakta ve büyük yerleşim merkezleri dışında diğer uzak illerimize de ulaşım sağlanmaktadır.
Isparta’da aynı zamanda iç ve dış hatlar hizmeti veren Süleyman Demirel Havalimanı da bulunmakta ve Süleyman Demirel Havalimanı’ndan İstanbul Atatürk Havalimanı’na haftanın 7 günü uçuş seferleri devam etmektedir.
Öğrenci Topluluğu
Süleyman Demirel Üniversitesi 100'ü aşkın öğrenci kulübüyle Türkiye’nin kulüpler açısından en zengin üniversitesidir. Üniversitemizde her gün bir yenisi açılan öğrenci kulüpleri üniversitemizdeki sosyal hayatın zenginliğinin de bir göstergesidir. Bu kulüpler, öğrencilerimize üniversite eğitimleri boyunca geniş bir hobi yelpazesi sunmaktadır. Bilim, kültür ve sanatın hemen her dalında bir öğrenci kulübüne sahip olan üniversitemiz, zamanınızı dolu dolu geçirerek bir şeyler üretmek, yeni beceriler kazanmak ve insan ilişkilerinizi geliştirmek mümkündür.
Sizlerin bütün bu ayrıcalıklardan ve imkânlardan yaralanmanızı görmek bizleri mutlu edecektir.