“Sosyal Hizmet Seminerleri”nin Altıncısı Gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü, “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” kapsamında “Sosyal Hizmet Seminerleri”nin altıncısını gerçekleştirdi.

İİBF konferans salonunda düzenlenen seminerin açış konuşmasını İİBF Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Efe yaptı.  Çocukların günümüz sorunlarından arındırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Efe, saf ve temiz varlıklar olan çocukların ihmal ve istismardan korunması gerektiğini söyledi.

Çocukların ve çocuk haklarının konu alındığı seminer, Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı Sosyal Hizmet Uzmanı Dr. Pınar Özdemir’in “Adli Sosyal Hizmet ve Cinsel İstismar Bağlamında Çocuklarla Adli Görüşme Teknikleri” başlıklı sunumu ile başladı.

Adli Sosyal Hizmet Uzmanlığının adli alanların tümünü kapsadığını ve yargıya yardımcı olmak amacıyla görev yaptığını belirten Dr. Özdemir, “Boşanma davaları ve istismar ile ilgili davalarda çocukların tanıklığı büyük önem taşıyor. Bu sebeple bu tür davalarda çocuklar için hazır bulunuyoruz.” ifadelerine yer verdi. Sistemde değişikliğe gidildiğini belirten Dr. Özdemir, böylece uzmanların vaka yönetimlerinde istismara uğrayan veya mağdur olan kişilerle daha etkili görüşme imkânına sahip olunacağını ifade etti. Özdemir, görüşmeler sırasında dikkat edilmesi gereken hususları şu şekilde sıraladı: “Ortam uygun olmalı. Çocuklarının dikkatini dağıtacak unsurlar olmamalı. Çocuğun seviyesine inilerek göz teması kurulmalı. Çocuğun anlayacağı dilde kendimizi tanıtmalı ve asla zorlama yoluna gitmemeliyiz.”

“Şizofreni Hastası Çocuğu Olan Ebeveynlerde Güçlendirme Temelli Sosyal Hizmet Uygulamaları” konusunda bilgilendirmelerde bulunan Ankara Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü Arş. Gör. Dr. Fulya Akgül Gök ise “Şizofreni hastalığı hakkında ailelerin bilgisi olmaması, hastalığı kabullenme sürecini zorlaştırıyor. Bu hastalık sadece kişiyi değil aileyi ve sosyal çevreyi etkiliyor.” dedi.

Sosyal hizmetlerde güçlendirme yaklaşımının şizofreni hastalığının birey ve aileye uyguladığı olumsuz sonuçların ortadan kalkmasına yardımcı olacağını sözlerine ekleyen Dr. Gök, “Güçlendirme yaklaşımının başarılı olması için ailelerin hastalığı nasıl adlandırdıklarına, hastalıktan sonra nelerin değiştiğine ve rollerin nasıl paylaşıldığına bakmak gerekir. “Sevgi”, “bağlılık”, “sürece dikkat etmek” ve “sorumlulukların farkında olmak” ailelerin yapması gerekenlerden bazılarıdır.” diye konuştu.

 

Güncelleme Tarihi: 20.11.2019
Okunma Sayısı: 2791
Yayınlayan: Kurumsal İletişim Merkezi
Bu İçeriği Paylaş!