"Halk Günleri"nin Bu Haftaki Konusu “İnme (Felç) Belirtileri ve Tedavisi” Oldu
Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma Uygulama Hastanesince düzenlenen alanında uzman hekimlerin katılımcılarla buluştuğu “Halk Günleri”nin bu haftaki konusu “İnme (Felç) Belirtileri ve Tedavisi” oldu. Toplantıda, inme hastalığı ile ilgili bilgiler verilirken tedavisi noktasında, Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanabilen tedavi yöntemlerinin gelişmiş teknik alt yapı ve deneyimli personeli ile Üniversitemiz Girişimsel Nöroloji Kliniğindeki İnme Merkezimizde hastalara uygulandığı vurgulandı. Konferansa, Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, Doç. Dr. Vedat Ali Yürekli ve Dr. Öğretim Üyesi Nihat Şengeze konuşmacı olarak katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan SDÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, “Geleneksel hale getirdiğimiz ‘Halk Toplantıları’nın bir yenisini daha gerçekleştiriyoruz. Her defasında alanında uzman hocalarımızın değerli bilgilerini halkımızla paylaştığı bu toplantılarımız her ay düzenlenmeye devam edecektir. Katılımlarınız için teşekkür ediyoruz” dedi ve konferansa geçildi.
Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kutluhan, kısaca inme hastalığı hakkında bilgi vererek, “Halk arasında inme olarak bilinen ve beyin damarlarının tıkanması veya yırtılması soncu meydana gelen hastalığa ‘inme’ diyoruz. Kişinin yaş ortalaması 65 üzeri ise inme ihtimali yüksek oluyor. Daha erken yaşlarda geçirilen inme durumlarında diğer hastalıkların etkisi neden olarak görülüyor. Ateroskleroz (damar sertliği), kolesterol, sigara, alkol, diyabet ve kalp hastalıkları risk faktörleridir.” dedi.
Kutluhan, ağızda kayma, el-kol ve bacağın hareket etmemesi ve konuşma güçlüğü durumlarının yaşanması halinde kişinin felç geçiriyor olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve vakit kaybetmeden ‘112 Acil’ numarasının aranmasının önemine işaret ederek, “Geciken zaman beyindir, hasta için ilk 3-4 saat tedavi için çok önemli. İnme tedavisi hastanemize başarı ile yapılmakta ve Doç.Dr. Vedat Ali Yürekli de bu konuda eğitim almış olup, ülkenin bu alanda sayılı hekimlerindendir” diye konuştu.
“İnme (felç) Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri”ni aktaran Doç. Dr. Vedat Ali Yürekli ise tüm dünyada olduğu gibi inmenin (beyin krizi) en sık üçüncü ölüm nedeni olduğunu, ancak kişide engel bırakma konusunda ilk sırada bulunduğunu ifade etti. Yürekli, başkasına bağımlı kalan bir inmeli hastanın yaşam kalitesinin de değişeceğini belirterek önemli bir halk sağlığı sorunu olan inmenin yaşamının bir döneminde herkesin başına gelebileceğinin altın önemle çizdi. Yürekli, “Dünya çapında, yaklaşık 6 milyon insan her yıl inme nedeniyle ölmektedir. Dünya çapında, ortalama 6 kişiden 1’i yaşamlarının bir döneminde inme geçirir ve her 6 saniyede bir inme nedeniyle bir kişi ölmektedir” şeklinde konuştu.
Yürekli, “Hastanemizde uyguladığımız ‘Pıhtı Eritici Tedavi’ uygulanamaz ve/veya başarısız ise; hastanın bir diğer yeni tedavi şekli olan endovasküler tedaviye alınması gerekir. Bu tedavi ilk 6 saate kadar uygulanabilmektedir ve inme hastalığındaki bu tedavi yöntemi Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanabilmektedir. Üniversitemiz Girişimsel Nöroloji Kliniğindeki İnme Merkezimizde bu tedavi 1.5 yılı aşkın süredir uygun hastalara uygulanmaktadır. Hastanemiz İnme Merkezi, son model ekipman ve akut inmeden rehabilitasyona kadar tüm olanakları içeren 7/24 bakım merkezidir.” dedi.
Yürekli, inmeden korunma yolarını şu şekilde açıkladı: “Akdeniz diyeti dediğimiz zeytinyağı ve sebzeden zengin diyetle inme riski %44 azaltılabilir. Daha önce sigara içici bir kişi sigarayı bırakırsa inme riski %36 azalırken, egzersiz inme riskini %28 oranında azaltmaktadır. İnmenin en önemli nedeni hipertansiyondur. Hipertansiyondan korunmak için tuzu hayatımızın bir parçası olarak görmememiz ve egzersiz yapmamız, obeziteden korunmamız gerekir.