KİŞİSEL BİLGİLER
Adı Soyadı Prof. Dr. Aynur Gül KARAHAN ÇAKMAKÇI
Birimi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Bölüm Gıda Mühendisliği Bölümü
Ana Bilim Dalı Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı
Telefon 2111539
E-Posta E-Posta Adresini Göster
Google Scholar Hindex: 23
Alıntı Sayısı: 1998
Bu sayfadaki kişisel verilerin görünürlüğü KVKK 8. madde hükmü uyarınca ilgili kişinin açık rızası kapsamındadır. Kişisel verilerinizin görünürlüğünü veya hali hazırdaki verilerinizi Personel Bilgi Sistemi (PBS) ve Akademik Bilgi Sistemi (ABS) üzerinden düzenleyebilirsiniz.
ÖĞRENİM BİLGİLERİ
Lisans ANKARA ÜNİVERSİTESİ SÜT TEKNOLOJİSİ 30.06.1983
Yüksek Lisans ANKARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ (YL) (TEZLİ) 29.01.2015
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TARIM ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ (YL) (TEZLİ) 05.05.1986
Doktora ANKARA ÜNİVERSİTESİ GIDA BİLİMİ VE TEKNOLOJİSİ (DR) 07.01.1993
AKADEMİK YAYIN ANALİZLERİ (Son 5 Yıl)
İLGİ ALANLARI
Biyoteknoloji,Genel Mikrobiyoloji
YAYINLAR
  • Uluslararası Hakemli Dergilerde Yayımlanan Makaleler
  • 1 Gedik Oğuzhan, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Properties and stability of Lactiplantibacillus plantarum AB6-25 and Saccharomyces boulardii T8-3C single and double-layered microcapsules containing Na-alginate and/or demineralized whey powder with lactobionic acid. International Journal of Biological Macromolecules , 0-0. Doi: 10.1016/j.ijbiomac.2024.132406, (2024), (SCI-Expanded)
  • 2 Yalçınkaya Seda , Azarkan Yalçın Serap , KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Green synthesis of iron oxide nanoparticles using Lactobacillus plantarum Mk-55 and in vitro assessment of cytotoxic activity. Nanomedicine and Nanotechnology Open Access (Medwin Publishers), 8(3), Doi: 10.23880/nnoa-16000242, (2023), (Diğer)
  • 3 Gedik Oğuzhan, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Physicochemical properties and survival assessment of potential probiotics in a novel dairy drink during storage. FOOD SCIENCE and NUTRITION, 11(12), , 7803-7815. Doi: 10.1002/fsn3.3697, (2023), (SCI-Expanded)
  • 4 Yalçınkaya Seda, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Yalçın Azarkan Serap, Determination of the effect of L. plantarum AB6-25, L. plantarum MK55 and S. boulardii T8-3C microorganisms on colon, cervix, and breast cancer cell lines: Molecular docking, and molecular dynamics study. Journal of Molecular Structure , 0-0. Doi: 10.1016/j.molstruc.2022.132939, (2022), (SCI-Expanded)
  • 5 Kahraman Münevver, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Terzioğlu Mustafa Ender, Characterization of Some Microorganisms from Human Stool Samples and Determination of Their Effects on CT26 Colorectal Carcinoma Cell Line. Current Microbiology, 79(8), , 0-0. Doi: 10.1007/s00284-022-02915-4, (2022), (SCI-Expanded)
  • 6 Baran Ekinci Melike , KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Toprak kökenli miksobakteri izolatlarından alfa-amilaz enzimi üretimi ve saflaştırılması. Akademik Gıda, 20(4), , 398-402. Doi: 10.24323/akademik-gida.1224357, (2022), (TR DİZİN)
  • 7 Saglam H., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Plasmid stability of potential probiotic Lactobacillus plantarum strains in artificial gastric juice, at elevated temperature, and in the presence of novobiocin and acriflavine. ARCHIVES OF MICROBIOLOGY, 203(1), , 183-191. Doi: 10.1007/s00203-020-02017-4, (2021), (SCI)
  • 8 Boranbayeva Togzhan, Tulemissova Zhanara, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Myktybayeva Raya, Özkaya Serkan, Properties of a New Probiotic Candidate and Lactobacterin-TK2 Against Diarrhea in Calves. Probiotics and Antimicrobial Proteins, 12(3), , 918-928. Doi: 10.1007/s12602-020-09649-4, (2020), (SCI-Expanded)
  • 9 SAĞLAM HİDAYET, SARIOĞLU TANER, ÖNER ZÜBEYDE, KARAHAN AYNUR GÜL, An investigation for the development of whey-based probiotic beverages. Romanian Biotechnological Letters, 24(6), , 1097-1106. Doi: 10.25083/rbl/24.6/1097.1106, (2019), (SCI-Expanded)
  • 10 Yıldıran Hatice, BAŞYİĞİT KILIÇ GÜLDEN, KARAHAN AYNUR GÜL, Characterization and comparison of yeasts from different sources for some probiotic properties and exopolysaccharide production. Food Science and Technology , 646-653. Doi: 10.1590/fst.29818, (2019), (SCI-Expanded)
  • 11 Yalçınkaya Seda, BAŞYİĞİT KILIÇ GÜLDEN, KARAHAN AYNUR GÜL, Laktik Asit Bakterileri Tarafından Üretilen Gamma Aminobütirik Asitin Önemi. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 7(8), , 1094-1099. Doi: 10.24925/turjaf.v7i8.1094-1099.1883, (2019), (Alan Endeksleri)
  • 12 Akoglu A., Cakir I., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Cakmakci M. L. , Effects of bacterial cellulose as a fat replacer on some properties of fat-reduced mayonnaise. ROMANIAN BIOTECHNOLOGICAL LETTERS, 23(3), , 13674-13680. (2018), (SCI-Expanded)
  • 13 Kahraman Münevver, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Probiyotiklerin tümör baskilayici etkileri. Turk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 75(4), , 421-442. Doi: 10.5505/TurkHijyen.2018.15428, (2018), (Alan Endeksleri)
  • 14 BAŞYİĞİT KILIÇ G., Agdas K., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, ÇAKMAKÇI M. L. , Effect of Lactobacillus plantarum AK4-11 and Different Grape Varieties on the Properties of Hardaliye. JOURNAL OF AGRICULTURAL SCIENCES-TARIM BILIMLERI DERGISI, 22(4), , 512-521. (2016), (SCI-Expanded)
  • 15 AKOĞLU AYLİN, ÇAKIR İBRAHİM, AKOĞLU İLKER TURAN, KARAHAN AYNUR GÜL, Mehmet lütfü Çakmakçı, Yağı azaltılmış sucuğun bazı kalite özellikleri üzerine yağ ikame maddesi olarak kullanılan bakteriyel selülozun etkisi. GIDA, 41(3), , 133-139. (2015), (TR DİZİN)
  • 16 GÜRBÜZ FATMA, Metcalf James, A codd Geoffrey, KARAHAN AYNUR GÜL, Evaluation of Enzyme Linked Immunosorbent Assays ELISAs for the Determination of Microcystins in Cyanobacteria. Environmental Forensics, 13(2), , 105-109. Doi: 10.1080/15275922.2012.676596, (2012), (SSCI)
  • 17 Karahan Nermin, Çiriş Ibrahim Metin, Işler Mehmet, Çam Hakan, Keskin Muharrem, Koyu Ahmet, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Sütçü Recep, Onaran Ibrahim, Başyigt Kiliç Gülden, Effects of probiotics on methionine cholinedeficient diet induced steatohepatitis in rats. Turkish Journal of Gastroenterology, 23(12), , 110-121. Doi: 10.4318/tjg.2012.0330, (2012), (SCI-Expanded)
  • 18 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Akoglu Aylin, Cakir Ibrahim, Kart Arzu, Cakmakci M. Lutfu, Uygun Aysegul, Goktepe Fatma, Some Properties of Bacterial Cellulose Produced by New Native Strain Gluconacetobacter sp. A06O2 Obtained from Turkish Vinegar. JOURNAL OF APPLIED POLYMER SCIENCE, 121(3), , 1823-1831. Doi: 10.1002/app.33818, (2011), (SCI)
  • 19 ŞENOL ALTUĞ, İşler Mehmet, KARAHAN AYNUR GÜL, BAŞYİĞİT KILIÇ GÜLDEN, İbrahim Goren, Sarıtaş Ülkü, KAYA SELÇUK, ÇİRİŞ İBRAHİM METİN, Onur Aktürk, ARIDOĞAN BUKET, DEMİRİN HİLMİ, Mehmet Lütfü Çakmakçı, Effect of probiotics on aspirin induced gastric mucosal lesions. Turkish Journal of Gastroenterology, 22(1), , 18-26. Doi: 10.4318/tjg.2011.0151, (2011), (SCI-Expanded)
  • 20 KARAHAN AYNUR GÜL, KART ARZU, AKOĞLU AYLİN, ÇAKMAKÇı M LüTFü, Physicochemical properties of low fat soft cheese Turkish Beyaz made with bacterial cellulose as fat mimetic. International Journal of Dairy Technology, 64(4), , 502-508. Doi: 10.1111/j.1471-0307.2011.00718.x, (2011), (SSCI)
  • 21 Senol Altug, Isler Mehmet, Keskin Muharrem, Goren Ibrahim, Saritas Ulku, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Kuleasan Hakan, Kilic Gulden B., Kaya Selcuk, Aridogan Buket C., Delibas Namik, Preventive Effect of Probiotics and Tocopherol on Ethanol Induced Gastric Mucosal Injury in Rats. Journal of Medicinal Food , 173-179. Doi: 10.1089/jmf.2010.0040, (2011), (SSCI)
  • 22 BAŞYİĞİT KILIÇ GÜLDEN, KARAHAN AYNUR GÜL, Identification of Lactic Acid Bacteria Isolated from the Fecal Samples of Healthy Humans and Patients with Dyspepsia and Determination of Their pH Bile and Antibiotic Tolerance Properties. Journal of Molecular Microbiology and Biotechnology, 18(4), , 220-229. Doi: 10.1159/000319597, (2010), (SSCI)
  • 23 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Kart A., Şanlidere Aloglu H., ÖNER Zübeyde, Başyigit Kiliç G., Aydemir S., Erkuş O., Harsa Ş., Genotypic identification of some lactic acid bacteria by amplified fragment length polymorphism analysis and investigation of their potential usage as starter culture combinations in Beyaz cheese manufacture. Journal of Dairy Science, 93(1), , 1-11. Doi: 10.3168/jds.2008-1801, (2010), (SSCI)
  • 24 BAŞYİĞİT KILIÇ GÜLDEN, KARAHAN ÇAKMAKÇI AYNUR GÜL, Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy and its usage in identification of lactic acid bacteria. Fourier Donusumlu Kizilotesi (FTIR) spektroskopisi ve laktik asit bakterilerinin tanisinda kullanilmasi.. Gıda, 35(6), , 445-452. (2010), (Alan Endeksleri)
  • 25 GÜRBÜZ FATMA, James S Metcalf, KARAHAN AYNUR GÜL, Geoffrey A Codd, Analysis of dissolved microcystins in surface water samples from Kovada Lake Turkey. Science of The Total Environment, 407(13), , 4038-4046. Doi: 10.1016/j.scitotenv.2009.02.039, (2009), (SSCI)
  • 26 Kiliç Gülden Başyigit, Kuleaşan Hakan, Eralp Ismail, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Manufacture of Turkish Beyaz cheese added with probiotic strains. LWT - Food Science and Technology, 42(5), , 1003-1008. Doi: 10.1016/j.lwt.2008.12.015, (2009), (SSCI)
  • 27 ÖNER ZÜBEYDE, KARAHAN AYNUR GÜL, Serdar Aydemir, ŞANLIDERE ALOĞLU HATİCE, Effect of Transglutaminase on Physicochemical Properties of Set style Yogurt. International Journal of Food Properties, 11(1), , 196-205. Doi: 10.1080/10942910701286346, (2008), (SSCI)
  • 28 BUDAK H. N. , KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, ÇAKMAKÇI M. L. , Factors affecting histamine and tyramine formation in Turkish white cheese. Hacettepe J. Biol. Chem, 36(3), , 197-206. (2008), (Diğer)
  • 29 BAŞYİĞİT KILIÇ GÜLDEN, KULEAŞAN HAKAN, KARAHAN AYNUR GÜL, Viability of human derived probiotic lactobacilli in ice cream produced with sucrose and aspartame. Journal of Industrial Microbiology & Biotechnology, 33(9), , 796-800. Doi: 10.1007/s10295-006-0128-x, (2006), (SCI-Expanded)
  • 30 Gündogdu Arzu Kart, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Çakmakç M. Lütfü, Production of nitric oxide NO by lactic acid bacteria isolated from fermented products. European Food Research and Technology, 223(1), , 35-38. Doi: 10.1007/s00217-005-0097-8, (2006), (SSCI)
  • 31 ÖNER ZÜBEYDE, KARAHAN AYNUR GÜL, ŞANLIDERE ALOĞLU HATİCE, Changes in the microbiological and chemical characteristics of an artisanal Turkish white cheese during ripening. LWT - Food Science and Technology, 39(5), , 449-454. Doi: 10.1016/j.lwt.2005.03.015, (2006), (SSCI)
  • 32 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Kart-Gündogdu Arzu, Çakmakçi M. Lütfü, Cicioglu-Aridogan Buket, Karahan Aynur Gül, Nitric Oxide (NO) and lactic acid bacteria-contributions to health, food quality, and safety. Food Reviews International, 21(3), , 313-329. Doi: 10.1080/FRI-200061620, (2005), (SCI)
  • 33 GÜRBÜZ FATMA, ÇİFTÇİ HASAN, AKÇİL ATA UTKU, KARAHAN AYNUR GÜL, Microbial detoxification of cyanide solutions a new biotechnological approach using algae. Hydrometallurgy , 167-176. Doi: 10.1016/j.hydromet.2003.10.004, (2004), (SSCI)
  • 34 Akcıl Ata, KARAHAN AYNUR GÜL, ÇİFTÇİ HASAN, SAĞDIÇ OSMAN, Biological treatment of cyanide by natural isolated bacteria Pseudomonas sp. Minerals Engineering, 16(7), , 643-649. Doi: 10.1016/S0892-6875(03)00101-8, (2003), (SSCI)
  • 35 SAĞDIÇ OSMAN, KARAHAN AYNUR GÜL, ÖZCAN MEHMET MUSA, ÖZKAN GÜLCAN, Note Effect of some spice extracts on bacterial inhibition. FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY INTERNATIONAL, 9(5), , 353-358. Doi: 10.1177/108201303038976, (2003), (SCI-Expanded)
  • Uluslararası Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitaplarında (proceedings) Basılan Bildiriler
  • 1 Gündoğdu Mehmet, KARAHAN ÇAKMAKÇI AYNUR GÜL, A novel functional product: Chocolate-covered cocoa cold probiotic bar.. 3. International Mediterranean Congress (2023). (Tam metin bildiri)
  • 2 Polat M., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Identification of Helicobacter pylori application of different methods. 4th International Conference on Sustainable Development (2018). (Tam metin bildiri)
  • 3 Boranbayeva T., Tulemissova Z., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Hayvan probiyotikleri ve sağlık üzerine etkileri. 1. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi (2018). (Tam metin bildiri)
  • 4 Kahraman M., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Determination of probiotic properties of some lactic acid bacteria isolated from human feces. European Biotechnology Congress Doi: 10.1016/j.jbiotec.2017.06.635, (2017). (Özet bildiri)
  • 5 KARAHAN AYNUR GÜL, Günay Gizem, Çakmakçı M Lütfü, Purification and characterization of a bioflocculant produced by Bacillus amyloliquefaciens AS21a. European Biotechnology Congress 2016 Doi: 10.1016/j.jbiotec.2016.05.261, (2016). (Özet bildiri)
  • 6 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Kaplan E., Çetin Z., Determination of the probiotic properties of lactic acid bacteria and yeasts in traditional yogurt samples. International Scientific Conference Probiotics and Prebiotics (2015). (Özet bildiri)
  • 7 GÜRBÜZ F., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, ÜÇGÜL İ., TUNÇMEN H., Pumice supported algae biosorption of chromium lV from aqueous solution. The Fourth International Congress Environmental Micropaleontology Microbiology and Meiobenthology (2004). (Özet bildiri)
  • Ulusal Hakemli Dergilerde Yayımlanan Makaleler
  • 1 Hatice Y. Y. , KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, BAŞYİĞİT KILIÇ G., Laktik asit bakterilerinde çoğunluğu algılama mekanizması. Türk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi, 72(1), , 79-90. (2015), (Diğer)
  • 2 ÖNER Z., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, ÇAKMAKÇI m. l. , Effects of Different Milk Types and Starter Cultures on Kefir. GIDA, 35(3), , 177-182. (2010), (Diğer)
  • 3 BAŞYİĞİT KILIÇ G., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, KILIÇ B., Fermente Et Ürünlerinde Fonksiyonel Starter Kültürler ve Probiyotikler. Turk hijiyen ve deneysel biyoloji dergisi. Turkish bulletin of hygiene and experimental biology, 64(2), , 60-69. (2007), (SCI-Expanded)
  • 4 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Gıdalarda Biyojen Aminler. Orlab On-Line Mikrobiyoloji Dergisi, 1(5), , 21-32. (2003), (SCI-Expanded)
  • 5 ŞİMŞEK B., SAĞDIÇ O., KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Süt Starter Kültürleri Tarafından Üretilen Bakteriyosinlerin Süt Teknolojisindeki Önemleri. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 8(3), , 335-341. (2002), (SCI-Expanded)
  • Ulusal Bilimsel Toplantılarda Sunulan ve Bildiri Kitaplarında (proceedings) Basılan Bildiriler
  • 1 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Cumhuriyetin kuruluş yıllarında gıda sanayinin doğuşu. 13. Gıda Mühendisliği Kongresi (2023). (Özet bildiri)
  • 2 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Probiyotik Özellik Gösteren Bazı Laktik Asit Bakterileri Ve Mayaların Tümör Baskılayıcı Etkilerinin Araştırılması. 9. Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik ve Bağırsak Sağlığına Bütüncül Yaklaşım Kongresi (2022). (Özet bildiri)
  • 3 Sayın Yatık Emel, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Kefir Fermantasyonu Sırasında Mikrobiyel ve Kimyasal Değişimin İzlenmesi. 5. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu (2022). (Özet bildiri)
  • 4 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Atatürk Dönemi ve Sonrasında Tarım Politikalarındaki Değişimin Gıda Sanayisine Yansımaları. Türkiye 12. Gıda Kongresi (2016). (Özet bildiri)
  • 5 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Farklı depolama süreçlerinde Beyaz peynirde meydana gelen biyojen amin değişimleri. 2. Ulusal Kromatografi Kongresi (2001). (Tam metin bildiri)
  • Kitap
  • 1 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Prof. Dr. Bige Sükan'a Armağan, Cumhuriyet Tarihi Yazıları(2022). Kömen Yayınları, Bölüm, ISBN: (ULUSLARARASI)
  • 2 SAĞLAM HİDAYET, KARAHAN AYNUR GÜL, ÇAKMAKÇI M LÜTFÜ, Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi(2020). Nobel Akademik Yayıncılık, Bölüm, (ULUSLARARASI)
  • 3 KARAHAN AYNUR GÜL, SAĞLAM HİDAYET, ÇAKMAKÇI M LÜTFÜ, Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi(2020). Nobel Akademik Yayıncılık, Bölüm, (ULUSLARARASI)
  • 4 Çakmakçı Mehmet Lütfü, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Çakır İbrahim, Mikrobiyoloji(2015). Bizim Grup Basımevi, Tümü, (ULUSAL)
  • 5 KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Çakmakçı Mehmet Lütfü , Handbook of cheese in health: Production, nutrition and medical sciences(2013). Wageningen Academic Publishers, Bölüm, ISBN: (ULUSLARARASI)
  • 6 Çakmakçı Mehmet Lütfü, KARAHAN ÇAKMAKÇI Aynur Gül, Mikrobiyolojiye Giriş(1995). Bizim Büro Basımevi, Tümü, (ULUSAL)
  • Editörlük
  • 1 Gıda Mikrobiyolojisinde Güncel Konular Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı'ya Armağan, Bilimsel Kitap, Editör, 01.12.2023 - Devam Ediyor (ULUSLARARASI)
 
Bu İçeriği Paylaş!