Shakespeare’in Doğum Günü Kutlamaları: Türkiye’de Shakespeare

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İlker Özçelik, İngiliz yayın kuruluşu BBC Radyo Leicester’da Ben Jackson’ın sunuculuğunu yaptığı “Mid-morning” programına konuk oldu. 104.9 FM, BBC DAB ve BBC Sounds üzerinden canlı olarak yayınlanan programda, 457. doğum yıl dönümü kapsamında ünlü İngiliz oyun yazarı William Shakespeare anıldı.

Ülkemizdeki Shakespeare çalışmaları ile ilgili bilgiler veren Dr. Özçelik, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yabancı tiyatro ekiplerince sahnelenmeye başlayan William Shakespeare’in ülkemizin kültür ve sanat dünyasındaki uzun yolculuğunun tarihçesini anlattı. Shakespeare'in ülkemizdeki macerasının yaklaşık 150 yıl önce, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde başladığını kaydeden Özçelik, son yıllarda Türkiye’de ünlü ozana karşı sevginin arttığını; oyunlarının başta Devlet Tiyatroları olmak üzere Belediye tiyatroları, özel tiyatrolar ve amatör topluluklar tarafından sıklıkla sahnelendiğini ifade etti.

Dr. Özçelik, ülkemizde düzenlenen Shakespeare etkinlikleri hakkında şunlar söyledi: “Muhsin Ertuğrul 1964 yılının Mart ayında — Shakespeare’in 400. doğum yıldönümü dolayısıyla Kadıköy, Fatih, Üsküdar, Zeytinburnu ve Rumelihisarı olmak üzere İstanbul’un beş sahnesinde beş Shakespeare oyunu sahneletmişti. Bundan tam 50 yıl sonra, Mustafa Kurt yönetiminde Devlet Tiyatroları tarihinde bir ilk olarak 2013-2014 sezonunda 43 temsilin sahnelendiği bir “Klasik Oyunlar Buluşması” (Shakespeare, Çehov) düzenlenmiş ve döneme damgasını vuran bir etkinlik olarak tarihe geçmişti. Yine, 2016 yılında Shakespeare Yaşıyor (Shakespeare Lives) isimli uluslararası programın Türkiye ayağında geniş bir alanda düzenlenen etkinliklerle anılmıştı ünlü ozan.”

Son olarak Dr. Özçelik, üniversitemiz ve Isparta Belediyesi ev sahipliğinde TRT, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi, Harvard Üniversitesi, Massachusetts Institute of Technology, Shakespeare Birthplace Trust, European Shakespeare Festivals Network gibi onlarca ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşun katkılarıyla düzenlenen birinci ve ikinci Uluslararası Shakespeare Festivalleri hakkında bilgi verdi.  Özçelik sözlerini “Özetle, ünlü ozanın Türkiye’deki yolculuğuna baktığımızda, onun burada en az doğum yeri olan İngiltere’deki kadar popüler olduğunu rahatlıkla görebiliriz. İşte bu nedenledir ki Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze, onun sanatı Türk halkının gönlünde hala canlılığını korumaktadır.” diyerek noktaladı.

Güncelleme Tarihi: 28.04.2021