Vefat ve Başsağlığı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi eski dekanı aynı zamanda SDÜ Tarih Bölümünün kurucusu, Osmanlı Tarihi ve Türk Dünyası alanında çok sayıda çalışmaya imza atan, birçok akademisyenin yetişmesine vesile olan, Türk tarihçiliğinin duayen isimlerinden Prof. Dr. Bayram Kodaman (1943-2021) ebediyete intikal etmiştir. Başta ailesi, çalışma arkadaşları ve öğrencileri olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.

Prof. Dr. Bayram Kodaman; 1943 yılında Yalvaç’ın Çamharman köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, Ortaokulu ve Liseyi Yalvaç’ta okudu. 1964 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Anabilim Dalından mezun oldu. Doktorasını 1967-1971 yılları arasında Fransa’da Aix-en Provence (Aix-Marsilya) Üniversitesinde tamamladı. 1972 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde göreve başladı. Doçent unvanını 1976’da; profesör unvanını da 1981 yılında aldı.
Prof. Dr. Bayram Kodaman’ın uzmanlık alanı, 19. yüzyıl Osmanlı Tarihi ve Cumhuriyet Dönemi Tarihidir. Bu dönemlere ait 9 kitabı ve 200 kadar makalesi bulunmaktadır. 1982-2010 yılları arasında Fırat Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesinde 18 yıl dekanlık yaptı. 1993 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tarih Bölümünü kuran Kodaman'a, ayrıca Türk Tarih Kurumu Üyeliği, Türk Tarih Kurum Yürütme Kurulu üyeliği, Türk Tarih Kurumu Yayın Komisyon Başkanlığı görevlerini yerine getirdi.  Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Asil Üyeliklerinde bulundu. 2010 yılında SDÜ’den emekli olan Prof. Dr. Bayram Kodaman, 2010-2013 yılları arasında Kırgızistan’da bulanan Manas Devlet Üniversitesinde dersler verdi. 2013 yılında ise Türk Tarih Kurumu Şeref Üyeliği’ne seçildi.

Güncelleme Tarihi: 13.04.2021