“Çanakkale’den İnsan Manzaraları”

Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Çanakkale’den İnsan Manzaraları” isimli bir webinar düzenlendi. Üniversitemiz FEF Tarih Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Özgür Türker’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa, Öğr. Gör. Turgut Ermumcu konuşmacı olarak katıldı. Çanakkale Muharebesini anlatan Ermumcu, müttefiklerin Gelibolu Yarımadası taarruz planı hakkında bilgi verdi.

Deniz muharebesinin üç önemli figürüne değinen Ermumcu, Seyit Onbaşı, Kahraman şehitler Üsteğmen Hasan Hulusi ve Teğmen Mehmet Mevsuf, Nusret Mayın Gemisi ve Tophaneli Rıfkı Bey’in kahramanlık öykülerini aktardı.

Ermumcu, 256 gün süren Kara Savaşlarında adını tarihe "kahraman birlik" olarak altın harflerle yazdıran 19. Tümen'e bağlı 57. Alayın hikâyesini anlattı. Çanakkale savaşlarında insani özellikler ve yaşam şartları açısından bakıldığında şartların zor olduğunu kaydeden Ermumcu, savaştan kısa kısa hikâyeler aktardı. Ermumcu, Balkan Savaşlarında yaşanılan hayal kırıklığının ardından kazanılan Çanakkale Zaferinin, Kurtuluş Savaşının kazanılmasında büyük rol oynadığını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 19.03.2021