Pandemi Sürecinde Küresel Ekonomi Değerlendirildi

Üniversitemiz İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü ve Ekonomi Yönetim Topluluğu tarafından düzenlenen SDÜ Ekonomi Söyleşileri serisinin konuğu, Ekonomist Emrah Lafçı oldu.

İİBF İktisat Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Canan Şentürk moderatörlüğünde gerçekleştirilen söyleşide Ekonomist Emrah Lafçı, pandemi sürecinde küresel ekonomideki gelişmeleri yorumlayarak ekonomide 2021 yılı beklentilerine ilişkin bilgi verdi.

Lafçı, başlangıcında bu kadar uzun süreli olacağı beklenilmeyen pandemi sürecinde ekonomide aşı ile ilgili gelişmelerin de göz önünde bulundurularak analizlerin yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bu süreçte ekonomilerde üretimi göz ardı ederek yalnızca parasal genişleme ile çözüm arayışlarına dikkati çeken Lafçı, “Özellikle 2008’den bu yana ülkelerin ekonomik problemlerle karşılaştıklarında, problemlere ilişkin çözümler üretme noktasında kullandıkları araçlarda benzer konuları görüyoruz. Bunu da net bir şekilde belirtebiliriz ki parasal genişleme. Bu yüzden meseleyi bu kapsamda irdelemek lazım.” dedi.

Pandemi sonrası ekonomilerde K tipi toparlanma bekleniyor

Kriz devam ederken ülkelerin toparlanma süreçlerine ilişkin ekonomistlerin U, V, L, W tipi toparlanma gibi farklı tahminlerde bulunduklarını dile getiren Lafçı, bugün gelinen noktada küresel ekonomide K tipi toparlanmanın görülebileceğine vurgu yaptı.  Teknoloji, gıda, ilaç sektörlerinin bu dönemde yükselişe geçtiğini belirten Lafçı, hizmet, havacılık ve taşımacılık gibi sektörlerin de pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörler arasında olduğunu söyledi.

Milyarlarca insanın aşılanmasının ve her ülkenin bunu sağlama gücünün farlılığı göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki yıla ilişkin bir öngörüde bulunmanın zorluğuna dikkat çeken Lafçı, pandemi süreci sonrasında ekonomideki gelişmeleri, ülkeler, sektörler, firmalar ve hanehalkı ölçeğinde  değerlendirerek katılımcıların sorularını da yanıtladı.

Webinarı izlemek için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 08.01.2021