Sanat İyileştirir

Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından “Kronik Hastalıkların Tedavi Sürecinde Sanatın İyileştirici Gücü” isimli bir webinar düzenlendi.

Arş. Gör. Tuğçe Kaplan moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinara, Akdeniz Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Psikiyatri Hemşireliği ABD Dr. Öğr. Üyesi İlkay Keser katıldı.

“Hasta olmak”, “kronik hastalığa sahip olmak” ve “hastalık durumu” gibi etkenlerin bireyin uyumunu ve yaşam kalitesini bozduğunu belirten Keser, hastalık süreci ile birlikte; “biyolojik”, “psikolojik”, “sosyal”, “zihinsel” kaygılar yaşandığını kaydetti. Keser, “Tüm bu durumlar, bireyin duygu durumunu etkiliyor. Zihinsel işlevlerde değişim, ruhsal dengede bozukluk, fiziksel- duygusal otonominin kaybı, beden imgesinde değişiklik gözlemlenebiliyor. Bu da sosyal alanımızı ve bireysel düşüncemizi etkiliyor.” dedi.

Keser, sanatın tedavi kullanım alanlarını şu şekilde sıraladı: “Sözel iletişim bozuk olduğu hastalar”, “otistik, mental gerilik, davranış bozukluğu gösteren çocuklar,” “şizofreni vb. psikotik durumlar”, “yaşlı, fiziksel mental problemi olan hastalar”, “terapi sürecinde yoğun aktarım ve karşı aktarım duyguları oluşturan kişilik bozuklukları”, “kanser, AIDS vb. kronik hastalıklar”, “alkol ve ilaç bağımlılığı merkezleri”, “kısa süreli krize müdahale merkezleri”, “kişisel gelişim ve destek grupları ve eğitimi”

Webinarı izlemek için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 25.12.2020