“Bilim ve Teknoloji Politikaları” Konuşuldu

Araştırma ve Yenilikçilik Direktörlüğü tarafından her hafta düzenlenen “SDÜ YÖK 100/2000 Öncelikli Alan Söyleşileri”nde, “Bilim ve Teknoloji Politikaları” konuşuldu.

Günlük hayatta birbiri yerine kullanılan bilim, teknoloji ve yenilik kavramlarının aslında çok farklı anlamlar içerdiğini olduğunu belirten İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Çetin, “Bilim, en basit tanımıyla bilim adamlarının laboratuvarda yaptığı şey demektir. Laboratuvara girecek kaynağa Ar- Ge harcaması diyoruz. Laboratuvarda yaratılan şey de yeniliktir. Bilim, teknoloji ve yenilik somut kavramlar. Bunları tanımlayabilmemiz için bir gösterge sunmamız gerekiyor. Biz iktisatçıların çok sevdiği sorunlardan bir tanesi iktisadi büyüme. Bu büyüme teknolojinin içsel ve dışsal olması halinde ikiye ayrılıyor.  Dışsal denilen modellerde emek ve sermaye haricinde açıklanamayan her şey teknoloji. İçsel modelde ise teknolojiyi kullanarak ekonomik büyüme mümkün. Dünyadaki ekonominin temel hedefi büyüme, gelişim, refah seviyesinin artması. Bunun için de en temel girdimiz teknoloji.” dedi.

Ar- Ge altyapısı oluşması ve inovasyonun sistematik bir şekilde ilerlemesi için hem ulusal hem de uluslararası bazı politikaların gelişmesi gerektiğini vurgulayan İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selen Maden Işık da bu uzantılar çerçevesinde ülkelerin kendi politikalarını geliştirdiklerini söyledi. Bilginin üretilmesine öncü olan kurumların başında üniversitelerin geldiğini ifade eden Işık, SDÜ’nün gurur duyulacak bir altyapıya sahip olduğunu dile getirdi. Işık, “Ar- Ge ve inovasyon mekanizmasının sağlıklı ve verimli işleyebilmesi için üniversitemiz birçok yatırım yaptı. 2019 yılında araştırma, inovasyon ve Ar- Ge faaliyetlerinin tek merkezden idare edilebileceği bir direktörlük oluşturuldu. Araştırma ve Yenilikçilik Direktörlüğü ile üniversitenin farklı birimlerinin birbirini tamamlayarak yaptığı faaliyetleri sistematik hale getirildi.” dedi.

Işık, konuşmasının devamında Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi(BAP), Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ulusal ve Uluslararası Araştırma Proje Koordinatörlüğü, Teknokent ve Teknoloji Transfer Ofisi hakkında bilgi verdi.

Söyleşiyi izlemek için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 25.12.2020