“İnsan Kaynakları Yönetiminde Güncel Gelişmeler Çalıştayı”

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü tarafından düzenlenen “İnsan Kaynakları Yönetiminde Güncel Gelişmeler Çalıştayı” (İKGEÇ) Google Meet üzerinden gerçekleştirildi.

Ana teması “Küresel Salgın ve Etkileri, İnsan Kaynakları Yönetiminde Değim ve Anlam Arayışı” olan çevrimiçi çalıştayda, insan ve teknolojinin geleceğine ilişkin bilgi ve görüşlere yer verildi.

Çalıştayın açış konuşmasını yapan İİBF İnsan Kaynakları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yıldırım, “Popülasyon ekolojisinden durumsallığa kadar yönetim bilimi kuramlarının çoğu örgütlerin çevreleriyle uyumu sağlayamadıkları durumlarda beklenen katastrofik durumları ele alır. Dolayısıyla Çevre-Uyum denkleminde ortaya çıkan bu değişimden İnsan Kaynakları anlayışının etkilenmemesi beklenemez. Öngörülemeyen krizler çağındaki yaşlı dünyamız,  Covid-19 Pandemisine bağlı olarak kesintisiz bir değişim sürecindedir. Bu dönemde örgütler değişimin yönünü, devletler ise hızı ve şiddetini kestirmeye çalışmaktadırlar.”  dedi.

Covid-19 Pandemisinin temelde “insan” ve “teknoloji” kavramlarını öne çıkardığını belirten  Yıldırım, şunları kaydetti:  “İnsanın teknolojinin inovasyonundaki gelişmeler üzerindeki etkisi net olmakla birlikte, teknolojinin yetenek ihtiyaçları, iş süreçleri üstünde yoğun bir şekilde etkisi artmaya başladı. Yapılan değerlendirmelere göre Covid 19 Pandemisi sonrası çalışanların yüzde 40’ı uzaktan çalışan işgücünden oluşacağı beklenmektedir. Buna ilaveten alternatif olarak kabul edilen, temel görevleri tam zamanlı çalışanları desteklemek olan geçici işgücünün, birincil işgücü haline gelmesi de beklenen bir durum. Yönetim, bağlılık, iletişim, performans, ücret yönetimi, kaynak planlama dahil her anlamda ezberler bozulacak, stratejik olarak yönetilmesi gereken bir değişim süreci bizleri beklemekte.  Yüksek esneklik talebi olan, genelde uzak mesafelerden çalışan bu işgücünün bütünün bir parçası olarak örgütler için değer yaratabilmelerinin yollarını keşfetmek insan kaynakları birimlerine düşecek.”

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu da insan kaynakları yönetimindeki güncel gelişmelerin paylaşılması amacıyla düzenlenen çalıştaya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

SDÜ’nün öncü girişimler yaptığını belirten Dulupçu, Türkiye’nin ilk ve tek Engelsiz Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi ile şehrimizin tarihi, coğrafi ve doğal güzelliklerini yakından tanıtma amacı ile hazırlanan “Keşif Isparta” proje hakkında bilgiler verdi.

Çalıştayda daha sonra İnsan Kaynakları yerine İnsan Kıymetleri kavramını 1999 yılında ilk kez kullanan ve bu kavramın muhteviyatını önce 2000’deki makalesinde, 2005’te “Algılama Yönetimi” adlı kitabında ve daha sonra pek çok yazısında ortaya koyan Bersay İletişim Grubu Başkanı Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Saydam, yayına katıldı.

İletişim sadece akıl işi değil aynı zamanda gönül işi olduğunu ifade eden Saydam, “tarım toplumu”, “sanayi toplumu” ve “endüstri toplumu” hakkında bilgiler verdi.

Güncelleme Tarihi: 24.12.2020