21. Yüzyılda Kooperatifçilik SDÜ’de Ele Alındı

Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından "21. Yüzyılda Kooperatifçiliği Yeniden Düşünmek: Türkiye'de Tarımsal Üretim ve Tüketim Kooperatifleri" isimli bir webinar düzenlendi.

Arş. Gör. Dr. Özal Çiçek moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarın konuğu, Ordu Üniversitesi Ünye İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Edgücan Şahin oldu. Kooperatifçiliğin 19’uncu yüzyıldan bu yana bilinen bir olgu olduğunu belirten Doç. Dr. Şahin, kooperatifçiliğin Sanayi Devrimi’yle birlikte ortaya çıkan ve işçi sınıfı üzerinde yıkıcı etkileri olan çeşitli eşitsizliklerin sonuçlarını ortadan kaldırmak amacıyla bizzat işçiler tarafından 1844’de İngiltere’de örgütlenen Rochdale tüketim kooperatifine dayandığını söyledi.

150 yılı aşkın bir geçmişe dayanan bu modelin zaman zaman yükselişler ve düşüşler yaşadığını kaydeden Doç. Dr. Şahin, günümüzde kooperatifçiliğin yeniden gündemde olma sebeplerini ise şöyle açıkladı: “Son 40 yıldır ülkemizde uygulanan neoliberal politikalar bireyciliği öne çıkaran bir toplum modelini referans alıyordu ve zamanla dayanışma temelinde örgütlenen kooperatifler gibi yapıların altını oymaya başladı. Özetle, küçük üreticiler üretimden çekilerek, kendi toprağında işçileşerek ya da sözleşmeli çiftçilik pratikleriyle zararı deneyimlediler. Bu durumdan tüketiciler de nasibini aldı. Geçtiğimiz yıllardaki soğan, patates vb. ürün fiyatlarındaki dalgalanmalar buna örnek verilebilir. Dolayısıyla bir yandan küçük çiftçilik olumsuz etkilenirken, diğer yandan bu ürünlere ihtiyaç duyan kitleler gerek fiyat dalgalanmaları gerekse de gıda güvenliği hususlarında olumsuz etkilendiler. Bu gelişmeler tarım alanında kooperatifçiliği yeniden toplumun gündemine taşıdı. Küresel ölçekte de benzer bir eğilimin olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; Birleşmiş Milletler, 2012 yılını Uluslararası Kooperatifler yılı olarak ilan etti. Dolayısıyla salt Türkiye’nin değil, dünyanın da yeniden kooperatifçiliğe yöneldiğini görüyoruz.”

Webinarın tamamını iibf_sdu adresinden izleyebilirsiniz.

Güncelleme Tarihi: 20.11.2020