“Covid-19 Pandemi Sürecinde ve Sonrasında Türk Sivil Havacılığı”

Üniversitemiz Sivil Havacılık Yüksekokulu tarafından düzenlenen havacılık söyleşilerinin konuğu, Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı V. Serdar Karabulut ve İGA Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Büyükkaytan oldu.

Sivil Havacılık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Şöhret moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Covid-19 Pandemi Sürecinde ve Sonrasında Türk Sivil Havacılığı” konulu söyleşide, tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 sürecinde Türk havacılığında alınan önlemler ve uygulamalar anlatıldı.

Hastalığın yayılmaya başladığı andan itibaren havacılık alanında birçok düzenlemeye gidildiğini belirten Serdar Karabulut, havacılık eğitiminden pilot sınavlarına kadar pek çok alanda değişiklik yapıldığını vurguladı. Gerekli tüm teknik düzenlemelerin gerçekleştirildiğini ifade eden Karabulut, “Bu süreçte birçok ülkeye uçuş durduruldu daha sonra uçuşların tekrar başlaması için yüzden fazla ülke ile görüşmede bulunuldu. Uçaklarda maske takmak zorunlu tutuldu, koltuk değişimlerine izin verilmiyor ve sıcak yemek ikramı kaldırıldı.” dedi. Uçağın havalandırmasında sürekli temiz havanın verildiğinin altını çizen Karabulut,  virüsleri yakalayabilecek bir filtre sisteminin olduğunu belirtti.

İstanbul havalimanında yapılan uygulamalardan bahseden Mehmet Büyükkaytan ise Covid salgınından önce her gün bin 400 seferin olduğu havalimanında bu sayının 40’a kadar düştüğünü kaydetti. Büyükkaytan tüm dünyayı etkisi altına alan hastalığa karşı İstanbul Havalimanında alınan önlemleri şu şekilde sıraladı: “Öncelikle bileti olmayan hiç kimse havaalanına giriş yapamıyor. Havaalanının içerisinde mesafe kurallarına uyuluyor. Yolcu ve personelin geçtiği yerlerde dezenfektan paspaslar bulunuyor. Ateş ölçerler ile hem yolcuların hem de personelin sürekli ateşi ölçüyor. Havaalanının havalandırmasında yüzde 100 temiz hava kullanıyoruz. Yürüyen bantlarımızda insanların elleriyle dokundukları yerler de ultraviyole aparatlarla dezenfekte ediliyor. Haftada bir kez de tüm havaalanı dezenfekte ediliyor. 150 kişilik bir hijyen ekibimiz var. Bu ekibimiz, havaalanı içerisinde gün boyu hem yolcuları hem de personeli uyarıyor. İnsanlar, gönül rahatlığı ile İstanbul Havalimanını kullanarak ulaşımlarını sağlayabilirler.”

Söyleşiyi izlemek için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 13.11.2020