“En Büyük Hayalimiz 81 İlde Tiyatro Perdelerinin Açılması”
Süleyman Demirel Üniversitesi ve Kafkas Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “Türk Tiyatrosunun Dünü Bugünü” isimli bir webinar, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Şekerci moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, tiyatronun insana dair bir sanat Salı olduğunu belirterek tiyatronun ilkçağlardan bu yana hep var olduğunu söyledi. Tiyatro hareketlerinin batılı anlamda 150 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Kurt, “Türk Tiyatrosunun gölge oyunu Hacivat ve Karagöz’ü, köy seyirlik oyunları, orta oyunları ve meddah oyunları vardır. Bunlar Geleneksek Türk Tiyatrosunun önemli ögeleridir.” dedi.
Devlet Konservatuvarının açılma sürecini anlatan Kurt, Cumhuriyet Döneminde yapılan önemli atılımlardan birinin Türk kadın sanatçılarının sahneye çıkması olduğunu söyledi. Türkiye’nin ilk kadın oyuncularından Bedia Muvahhit’i hatırlatan Kurt, Mahir Canova ve Ertuğrul İlgin gibi yönetmenlik kapasitesi olan öğrencilerinden konservatuvardan yetiştiğini kaydetti. Devlet Konservatuvarının Türk dilini yaygınlaştırma, Türk yazarlarını ön plana çıkarma misyonlarını benimsediğini vurgulayan Kurt şunları söyledi: “Ankara, İstanbul, Bursa’da başlayan tiyatroyu sevdirme ve yaygınlaştırma eylemi Trabzon, Adana, Antalya, Erzurum, Sivas Devlet Tiyatrosu gibi 12 yerleşik birimde faaliyetlerine devam etmektedirler. Yani 1949 yılından bugüne kadarki süreçte devlet tiyatrosunun 12 yerleşik yeri olmuştur. 70 sene içerisinde 77 sahne ile yoluna devam etmektedir. Devlet konservatuvarları, akademik bir kurumdur. Hem çocuk oyunları hem de gençlik oyuncuları oynamaktadır. Bireyler tiyatro izlerken kitap okuyor gibidir. En doğuda Van’da en batıda Edirne’de devlet tiyatromuz var. Mümkün olduğunca bu akademik kurumu bütün şehirlerimizde yaygınlaştırmak istiyoruz. En büyük hayalimiz 81 ilimizde perdeler açılması.” diye konuştu.
Webinarı izlemek için tıklayınız