“Türkiye-Ukrayna İlişkilerinin Havacılık ve Eğitim Alanında Yansımaları” Değerlendirildi

Üniversitemiz Sivil Havacılık Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Havacılık Söyleşileri”nin konuğu Türk Ukrayna İşadamları Derneği Başkanı Burak Pehlivan oldu. Sivil Havacılık Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Şöhret ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Adem Ali İren’in moderatörlüğünde Zoom uygulaması ve SDÜ YouTube kanalından çevrimiçi yayınlanan söyleşide “Türkiye-Ukrayna İlişkilerinin Havacılık ve Eğitim Alanında Yansımaları” konusu ele alındı.

Türkiye- Ukrayna ilişkilerini belli perspektiflerle sınırlandırmanın doğru olmayacağını ifade eden Burak Pehlivan, Ukrayna’daki Türklerin en az on sektörde Pazar lideri olduğunu söyledi. Türk Ukrayna İşadamları Derneğinin misyonu hakkında bilgi veren Pehlivan, eğitim ve akademiyi bu ilişkilerin merkezine oturtulması gerektiğini söyledi. Pehlivan, “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ‘İstikbal Göklerdedir’ demiştir. II. Dünya Savaşına baktığımızda hava üstünlüğünün ne kadar önemli bir unsur olduğu ortaya çıkmıştır. Daha sonra Kore Savaşı, Vietnam’da ve özellikle Körfez Savaşı’ndan sonra hava üstünlüğü sahada belirleyici bir unsur olmaya başladı. Son yıllarda drone teknolojisinin ve insansız hava araçlarının gelişmesiyle beraber SİHA’ların da birtakım değişiklikler yapabildiği görüyoruz. Hem sonuç almak itibariyle hem de sonradan sunulması noktasında bazı avantajlar sağlıyor.” dedi.

İki ülke arasında ortak insansız hava aracı ve uçak motoru üretiminin gerçekleştirilmesinin reel bir konu olduğunun altını çizen Pehlivan, Türkiye’de özellikle savunma sanayide yerleşme oranının yüksek olduğunu ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 27.10.2020