"Türkiye'de Darbeler, Toplum ve Siyaset"

Süleyman Demirel Üniversitesince 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında düzenlenen çevrimiçi konferanslar dizisi sona erdi. SDÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yılmaz moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Türkiye'de Darbeler, Toplum ve Siyaset" konulu webinara, Aydın Nazilli Adnan Menderes Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atakan Hatipoğlu katıldı.

Konuşmasında teorik geleneğimizin zayıf olduğunun altını çizen Doç. Dr. Hatipoğlu, en temel meseleleri ele alanların bile sosyal bilim formasyonu almamış insanlar olduğunu; kavramların içeriğini bilimsel olarak doldurmak ve doğru içerikleri kullanmak konusunda ciddi bir boşluk yaşandığını söyledi. Doç. Dr. Hatipoğlu, “Darbe kavramı da sözlük anlamından veya tarihsel bağlamından kopuk bir biçimde herkesin birbirini suçlayabildiği bir temel oturabiliyor. 15 Temmuz, kırılma noktasıdır. Bundan yıllarca sonra Türkiye’nin yakın dönem tarihini yazan hiçbir siyasi kaynak 15 Temmuz öncesi ve sonrası diyerek tasnif yapmadan kaleme alınmayacak. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi askeri darbeler hem iç hem de dış mihenklerin bir bileşkesi olarak oluşurlar. Bu bileşkelerin hangisinin ön plana çıktığı o darbenin nihai karakterini belirler.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 27.07.2020