“Acil Durum ve Afet Yönetimi” ile “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik” Programları Açıldı

Sağlık hizmetleri alanında nitelikli yardımcı sağlık personeli yetiştirmeyi hedefleyen Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, “Acil Durum ve Afet Yönetimi” ile “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik”  programlarını bünyesine ekledi.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı

Türkiye’nin doğal afetler için risk taşıyan coğrafi bir bölgede olması, olası bir afet durumunda inisiyatif alacak iyi yetişmiş insan gücü açısından büyük önem teşkil ediyor. Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan Acil Durum ve Afet Yönetimi, uygulama ve teorik bilgilerin işlendiği, alanında uzman ve nitelikli iş gücüne katkıda bulunarak ülkemiz için önemli bir ihtiyacın karşılanmasını amaçlıyor.

Acil Durum ve Afet Yönetimi Programında öğrenciler derslerde, afet öncesinde eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme gibi önlemleri alabilecek, afet olması durumunda da koordinasyon başta olmak üzere her türlü kayıp azaltıcı faaliyetleri yapabilecek ve yönetebilecek eğitimleri alacaklar. Bunun yanı sıra afetlerde kriz masası sorumluluğu üstlenebilecek, kendisine bağlı sivil savunma birimlerini eğitip yönetebilecekler. Her şartta arama ve kurtarma çalışmalarını organize ederek, sevk ve idaresini üstlenebilecekler gerektiğinde görev yaptığı bölgede yaşayan tüm insanlara arama-kurtarma ve hayatta kalma konularında periyodik olarak eğitim verebilecekler.

Mezun olan öğrencilerimiz kamu sektöründeki Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri, AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü başta olmak üzere Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve hastaneler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında, özel sektörde, Kızılay ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) gibi sivil toplum örgütlerinde görev yapabilecekler.

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı

Nitelikli yardımcı sağlık personeli ülkemizin en önemli ihtiyaçları arasında yer almaktadır. Üniversitemiz Isparta Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bu kapsamda “Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı” ile geleceğin sağlık personelini ülkemize kazandırmayı hedefliyor.

Öğrenciler, iki yıl boyunca alacakları temel derslerin yanı sıra, “Tıbbi Terminoloji”, “Güzel Konuşma ve Diksiyon”, “İlk Yardım”,  “Klavye ve Daktilografi”, “Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri”, “Hastane Yönetim ve Organizasyonu” gibi dersleri teorik ve/veya uygulamalı olarak alarak yeterlilik ve donanıma sahip olacaklar.

Programı tamamlayanlar kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında “Tıbbi Sekreter” unvanı ile Sağlık Bakanlığına bağlı kamu ve özel yataklı/yataksız tedavi kurum ve kuruluşlarının poliklinik ve klinik bilgi işlem hizmetlerinde, hasta kayıt ve kabulde, insan kaynakları ve istatistik birimlerinde ve merkezi tıbbi arşiv hizmetlerinde çalışabileceklerdir.

Güncelleme Tarihi: 03.06.2020