Uzman Bilim İnsanları Ortadoğu’yu Canlı Yayında Ele Aldı

Süleyman Demirel Üniversitesi ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi(ORSAM) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mağrib’den Körfez’e Ortadoğu Nereye” konulu canlı yayında Ortadoğu’daki durum değerlendirildi.

Üniversitemiz Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü(UNİSAM) Dr. Öğr. Üyesi Selim Kanat’ın moderatörlüğünde Youtube üzerinden çevrimiçi izlenen panele, bir düşünce kuruluşu olan Ortadoğu Araştırmaları Merkezi(ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal ile Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Numan Telci konuşmacı olarak katıldı.

Körfez ülkelerinde son yıllarda yaşanan gelişmeler ve bugünkü geldiği pozisyona hazırlayan nedenler hakkında bilgiler veren ORSAM Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Numan Telci, Arap devrimlerinin bölge siyaseti üzerinde bir dönüm noktası olduğunu kaydetti.

Arap devrimi ve teknolojinin ilerlemesinin toplumsal ve ekonomik anlamda reform ihtiyacını ortaya çıkardığını belirten Doç. Dr. Telci, Körfez bölgesindeki ülkelerin geleneksel dış politikalardan uzaklaşarak daha agresif, mücadeleci ve sahada değişime istekli bir dış politika izlemeye başladıklarını söyledi. Doç. Dr. Telci, Körfez ülkelerinin artık Amerika, İngiltere merkezli Batılı ülkeleri değil Çin, Rusya gibi Asya’daki büyük ülkeleri göz önünde bulundurduklarını da vurguladı. Önceki dönemlerde Irak, Suriye, Mısır gibi ülkelerin Ortadoğu siyasetine hakim olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Telci, bu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, ekonomik düşüşler ve siyasi belirsizliklerin Körfez ülkelerinin bugünkü durumunun altyapısını hazırladığını belirtti.

Mağrib’in Mısır’ın batısı anlamına geldiğini söyleyerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ahmet Uysal ise Fas’ın stratejik öneminden bahsetti.  Fas’ın Arap Baharı ile demokrasiye yumuşak bir geçiş yaptığını belirten Uysal “Fas, emin ellerde ilerliyor. Gelişme potansiyeli çok yüksek ama dış ülkelerden müdahaleler var. Bu yüzden fazla hareket edemiyorlar.  Bugün bölgeye baktığımızda Fas ile Cezayir arasında bir sürtüşme var. Cezayir, geniş, verimli bir coğrafyaya sahip ve Fransa burayı bırakmak istemiyor. Cezayir, 90’lı yıllarda demokrasiye geçmeye çalıştı ve ortaya çıkan iç karışıklıkta 200 bin kişi hayatını kaybetti. Bu yüzden Arap Baharında çok fazla hareketlenmedi. Demokrasi ile ülkelerin kalkınmasının ciddi bağlantısı var. Bir ülke gücünü halktan alıyorsa bu gücü halkına harcıyor, ancak bir ülke dış destekle ayaktaysa dış güçlere hizmet ediyor.” dedi.

Konuşmasında bölgenin en önemli ülkesi olarak nitelendirdiği Mısır hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Önemli genç nüfusa sahip Mısır’ın toprakları çok verimli. Nil Nehri ve Süveyş Kanalına sahip ülkenin birçok zenginliği var.” diye konuştu.

Panelin sonunda gerçekleştirilen soru-cevap bölümünde ise Dr. Öğr. Üyesi Selim Kanat’ın soruları çerçevesinde Covid-19 salgınının bölge üzerindeki mevcut etkileri ve ileride ortaya çıkabilecek durumlar değerlendirildi.

Milli gelirleri ağırlıklı olarak petrol ve turizme dayalı bölgenin büyük bir gelir kaybı içinde olduğunu, salgına hiç hazırlıklı olmayarak yakalandığını belirten Doç. Dr. Numan Telci, bölge ülkelerinin salgın ile mücadelede yeterli olamadıklarını söyledi. Bölge ülkelerinin sağlık alt yapısının oldukça yetersiz olduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Uysal da bu durumun başta Türkiye olmak üzere insanlık adına bir tehdit olarak gelişebileceğinin altını çizdi.

Panelin tamamını izlemek için

Güncelleme Tarihi: 16.04.2020