Prof. Dr. İlhan Üzülmez “Türk Ceza Hukukunda Teşebbüs”ü Anlattı

Üniversitemiz Ombudsmanlık ve Arabuluculuk Topluluğu tarafından “Türk Ceza Hukukunda Teşebbüs” isimli bir konferans düzenlendi.

Hukuk Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen konferansı, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Ceza ve Ceza Mahkemesi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Üzülmez verdi. Prof. Dr. Üzülmez, “ceza hukukunda suça teşebbüs” ve “ceza hukukunda gönüllü vazgeçme” konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Ceza hukukunun önemli noktalarından biri olan suça teşebbüsün suç teorisinden bağımsız olmadığına değinen Prof. Dr. Üzülmez, “Suç teorisinin temel kavramlarına hâkim olmadan 35. madde ile düzenlenen suça teşebbüsü anlamamız zorlaşır. Fail, icra hareketlerine başlamış ancak icra hareketlerini yarıda bırakmış ise suça teşebbüs etmiş olur. Suça teşebbüsün oluşmasına temel oluşturan iki eksiklik icra hareketleri veya netice hallerdir. Kast ise kesin bulunur.” diye konuştu.

“Gönüllü vazgeçme” kavramı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Üzülmez, şunları kaydetti: “İşlemeyi amaçladığı bir suçun icra hareketlerine başlayan fail, kendi iradesi veya çabasıyla hareketlerine son verir veya suçun meydana gelmesini engellerse gönüllü vazgeçmiş olur. Gönüllü vazgeçme halinde suçu işleyen kişi teşebbüsten dolayı cezalandırılmaz fakat işlenilen kısım esasen bir suç oluşturuyorsa sadece o suça ait ceza ile cezalandırılır.”

Güncelleme Tarihi: 05.03.2020