Prof. Dr. Babacan “100. Yılında Misak-ı Milli ve Vatan”ı Anlattı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü tarafından düzenlenen “Tarih Konferansları” dizisinin ikincisi olan “100. Yılında Misak-ı Milli ve Vatan” konulu konferans, Fen Edebiyat Fakültesi Sezgin Uludağ Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Etkinliğe konuşmacı olarak katılan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan, 31 Mart 1877'de açılan Meclis-i Mebusan'ın yaptığı en kıymetli çalışmanın Misak-ı Milli kararlarını almak olduğunu, Misak-ı Milli karalarının, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum ve Sivas güzergahında başlattığı İstiklal Mücadelesinde ele alınan ilkelerinin özeti olduğunu belirtti.

Millî Mücadelenin nihai hedefi olarak belirlenen Misak-ı Milli’nin, “Misak-ı Peyman-i” olarak da adlandırıldığını ve “peyman”ın kavimleşme anlamına geldiğini aktaran Prof. Dr. Babacan, “Alınan kararlar ile Türk Milleti bağımsız yaşama azim ve kararlılığını tüm dünyaya duyurmuştur. Biz, toprağa su katarsan balçık, kan katarsan vatan olur anlayışı ile hareket ediyoruz.” dedi.

“Kızıl Elmamız Misak-ı Millidir”

Başta İstiklal Marşımızın dizeleri olmak üzere Millî Mücadele döneminde birçok şairin şiirlerinde de “Vatan” kavramına yer verdiğini belirten Prof. Dr. Babacan, “Ziya Gökalp, Namık Kemal, Mehmet Akif Ersoy gibi şairler, ordularımızın ulaştığı son toprakları işaret ederek milleti bir ve beraber kılan vatan kavramına dizelerinde yer vermişlerdir. Bizim bugünkü kızıl elmamız Misak-ı Millîdir.” diye konuştu.

Yayın Tarihi: 13.02.2020