“19. Uluslararası Deyişbilim Sempozyumu” Başladı

“19. Uluslararası Deyişbilim Sempozyumu”, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde başladı.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sempozyuma, ulusal ve uluslararası alandan çok sayıda bilim insanı ve öğrenci katıldı. Her yıl farklı bir üniversite ev sahipliğinde gerçekleştirilen sempozyumun açış konuşmasını Üniversitemiz FEF Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Şekerci yaptı.

Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sözlerine başlayan Prof. Dr. Şekerci, uluslararası sempozyumun üniversitemizde düzenlenmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Üniversite” kavramının tarihsel gelişimini anlatan Şekerci, üniversitelerin ilk olarak ortaçağda ortaya çıktığını söyledi. İlk üniversitenin milattan sonra 859 yılında Fas’ta kurulan “Al- Qurayyin Üniversitesi” olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şekerci, “15. yüzyıla kadar İslam medeniyeti, Avrupa’ya ışık tutmuştur.” dedi. Avrupa ve Amerika’da yer alan üniversitelerden örnekler vererek kadınların 19. Yüzyılın ikinci yarısında üniversitelere kabul edildiğini ifade eden Prof. Dr. Şekerci, “Ülkemizde ilk kurulan üniversite ise İstanbul Üniversitesidir. Ülkemizde üniversite, Müslüman ve gayrimüslim gençlerin modern eğitim alması amacıyla kurulmuştur.” diye konuştu.

FEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Tabur ise dil biliminin evrensel olduğunu vurguladığı konuşmasında “Dil evrenseldir, iletişim aracıdır, milletleri millet yapan unsurdur, ekonomiktir, kendini bilmektir. Dili öğrendiğiniz zaman kültürü de coğrafyayı da öğrenirsiniz. Daha fazla dil bilenler daha fazla zenginlik kazanır.” dedi.

Günümüzde üniversitelerin hızla gelişme kaydeden bilim yuvaları olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Tabur, öğrencilere “Siz gençler için bu tür etkinlikler çok önemli. Gelişiminize katkıda bulunacak etkinliklerde yerinizi alın. Geleceğimizi sizler temellendireceksiniz. Kendinizi sürekli geliştirin ve yolunuzda donanımlı bireyler olarak ilerleyin” mesajını verdi.

Deyişbilim ve filoloji alanında ülkemizde uzun yıllardır düzenlenen 19. Uluslararası Deyişbilim Sempozyumunun ilk sunumunu Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Hüseynağa Rzayev yaptı. Prof. Rzayev sunumunda etkili iletişim, dilbilim üslubu ve iletişim ilişkilerini ele aldı.

29 Kasım Cuma günü sona erecek olan sempozyum programını görmek için tıklayınız

Yayın Tarihi: 28.11.2019