Organ Bağışı Duyarlılığı İçin Stant Kuruldu

“Her bağış, yeni bir hayat” sloganıyla hareket eden Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakil Merkezince organ bağışı bilincini arttırmak amacıyla bilgilendirme standı kuruldu. Tıp Fakültesi öğrencilerinin görev aldığı stantta, Organ Nakli Merkez Müdürlüğü yetkilileri organ bağışı ile ilgili açıklamada bulundu.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de organ yetmezliği nedeniyle hayati risk altında olan organ nakli bekleyen çok sayıda hasta bulunduğunu dile getiren yetkililer şunları kaydetti: “Ülkemizde maalesef  bakanlığımız sisteminde kayıtlı 27 binin üzerinde hasta, organ beklemekte ve bu listeye her yıl yaklaşık 600 bin yeni hasta eklenmektedir. Bekleyen hastaların da her yıl yaklaşık 2 bini organ bulunamadığından hayatını kaybetmektedir. Bakanlığımızca organ bağışını artırmaya yönelik birçok çalışma yapılmaktadır. Ülkemizde organ bağış havuzu sayısı yetersiz olduğu için nakillerin yüzde 80’i canlı vericilerden yani sağlıklı, hayat olan kişilerin yakınlarının organlarından yapılmaktayken, Avrupa ülkelerinde organ bağışı oranlarındaki yükseklik sebebiyle nakillerin yüzde 75-80’i kadavra vericilerinden yani organlarını bağışlamış kişilerden yapılmaktadır. Organ bağışının istenilen düzeye ulaşmaması ve toplumda yeterli duyarlılığın olmamasında, bilgi eksikliği, ön yargılar ve yanlış inanışlar önemli rol oynamaktadırlar. Hastanemiz Organ Nakil Merkezi ve Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından poliklinik binamızda iki gün süreyle açtığımız stantta vatandaşlarımızı organ bağışı konusunda bilgilendirmeyi, bilinçlendirmeyi ve farkındalık yaratmayı hedefledik. İki gün içerisinde 103 kişi tarafından organ bağışı yapıldı. Bağışlarınızla yaşam devam etsin, her bağış yeni bir hayat sloganıyla tüm halkımızı organ bağışına davet ediyoruz."

Yayın Tarihi: 25.11.2019