Prof. Dr. Beno Kuryel “Mühendislik Felsefesi”ni Anlattı

Süleyman Demirel Üniversitesi Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen “Mühendislik Felsefesi” isimli söyleşide, İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beno Kuryel öğrenciler ile bir araya geldi.

Kimya Mühendisliği Topluluğu ile Kimya Mühendisleri Odası işbirliğiyle ile düzenlenen söyleşide mühendisliğin sadece standart formüllerden oluşmadığını belirten Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Gönen, mühendislik felsefesinin üretimin yanı sıra hayal etmek, tasarlamak ve hızlı çözümler üretmek olduğunu söyledi.

Sözlerine matematiğin zekâ ürünü olmadığını kaydederek başlayan Prof. Dr. Beno Kuryel, matematiğin bir kültür olduğunu ve tarihsel bir evriminin bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Kuryel, “İnsanı tüm varlığı ile sömüren bir sistem, insanın düşünmesini istemez. Bugün üniversitelerde sistem, felsefe gibi konuları birer genel kültür dersi olarak görüyor. Ben bunu genel kültür olarak değil, toplumsal bir sorumluluk olarak görüyorum.” diye konuştu.

Epistemoloji başta olmak üzere birçok felsefi disiplinin mühendislik ve matematik ile doğrudan bağlantısı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kuryel, “Matematik ve mühendislikte formüller ve kalıplaşmış bilgiler mevcut felsefede ise düşünsel özgünlük vardır. Felsefe ve mühendisliğin birleşimi ile yapılan tanımlar tam anlamıyla yerini buluyor.” dedi.

“Matematiğin Gözlemsel Somutun, Soyutlamalar Eşliğinde Zihinsel Somuta Dönüşümü” konusuna da değinen Prof. Dr. Beno Kuryel, öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Yayın Tarihi: 25.11.2019