Dislekside Erken Tanı Önemli

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı tarafından “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu ve Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)” konulu bir konferans düzenlendi.

Hastane konferans salonunda Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Evrim Aktepe moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansı, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ümit Işık verdi.

Dislekside erken tanı ve farkındalığın çocuğun yaşamına önemli katkılar sağlayacağını belirten Dr. Öğretim Üyesi Ümit Işık, SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı olarak normalden sapma gösteren her türlü duygu, düşünce ve davranışla ilgilendiklerini, 2 öğretim üyesi ve 7 araştırma görevlisi ile bölge halkına hizmet verdiklerini söyledi.

Disleksinin en sık rastlanan öğrenme ve okuma bozukluklarından biri olduğunu belirten Dr. Öğretim Üyesi Işık, “Disleksi; kişinin takvim yaşı, ölçülen zeka düzeyi ve yaşına uygun olarak aldığı eğitim göz önünde bulundurulduğunda okuma başarısının beklenenin önemli ölçüde altında olmasıdır. Günümüzde Özgül Öğrenme Güçlüğü tanısı altında Disleksi (Okuma Bozukluğu), Diskalkuli (Matematik Bozukluğu) ve Disgrafi (Yazılı Anlatım Bozukluğu) ile birlikte sınıflandırılmaktadır. Disleksi okul çağı çocuklarının en az %5'ini etkilemektedir. Kabaca 30 kişilik sınıfta 1-2 adet disleksi tanılı çocuk vardır. Disleksi tanılı çocuklar okumayı öğrenirken zorluk yaşayabilir, kısa bir süre önce öğrendiği bir sözcüğü tanıyamaz ya da bir kaç satır önce okuduğu bir kelimeyi daha sonra gördüğünde tanımakta güçlük çeker.” dedi.

Disleksi hastalarının yazarken harf atlayabileceğini, rakamları ters yazabileceğini, ayların sırasını ve haftanın günlerini sıralamada zorlanabileceğinin altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Işık şunları kaydetti: “Eğer çocuğunuzda disleksi olabileceğinden şüpheleniyorsanız, mutlaka bir Çocuk ve Ergen Psikiyatri uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Çocuk ve ergen psikiyatristi gerekli olan incelemeleri yapar ve kişiye en uygun tedavi programını sunacaktır. Ayrıca disleksi tanılı çocuklarda sıklıkla dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da olabileceğinden dolayı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu da değerlendirilecektir. Dikkat eksikliği olduğunda çocukta dersin başına oturmakta zorluk, çabuk sıkılma, 5 dakikalık dersin saatler sürmesi ya da dersi acele ile bitirip oyunun başına geçme, ders yaparken bahaneler bulma, okulda eşyalarını kaybetme ve unutkanlık gibi belirtiler görülebilir. Hiperaktivite ve dürtüsellik belirtilerinde ise aşırı hareketlilik, yerinde duramama, çok konuşma, iki kişi konuşurken araya girme, acelecilik, sabırsızlık, sırasını beklemekte güçlük yaşama gibi yakınmalar görülebilmektedir.”

Yayın Tarihi: 20.11.2019