Hareket Et, Doğru Beslen, Diyabetten Korun

“14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ile Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı tarafından düzenlenen sempozyumda diyabet hastalığının önemine dikkat çekildi.

Hastane konferans salonunda gerçekleşen sempozyuma Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Özgür Pirgon, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Doç. Dr. Hakan Korkmaz, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Kan, Psikiyatri Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Faruk Kılınç, Spor Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sabriye Ercan, Diyetisyen Aliye Carus, Diyabet Eğitim Hemşiresi Dudu Tuğba Çay konuşmacı olarak katıldı.

Diyabeti önemli sağlık problemlerine neden olan küresel halk sağlığı sorunu olarak tanımlayan Dahiliye Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Doç. Dr. Hakan Korkmaz, “Diyabet hastalığını kontrol altına almanın ilk adımı diyabet hastalığını öğrenmektir. Komşunuzun kullandığı diyabet ilacı onun için uygun olabilir ancak size uygun olmayabilir. Bilinçsiz kullanılan her ilaç kişiye zarar verebilir. Her diyabet hastasının ilaç tedavisi kendisine özeldir. Hareketsiz yaşam tarzı, artan obezite (şişmanlık), sağlıklı olmayan beslenme alışkanlıkları diyabetin görülme sıklığını artırmaktadır. Diyabet çok sinsi seyreden bir hastalık olup belirti vermeden uzun yıllar varlığını sürdürebilir. Tanıdaki gecikmeler kan şekerinin yüksek seyretmesi çeşitli organ ve dokularda hasara neden olabilmektedir. Kan şekeri yüksekliğinin hasara yol açtığı doku ve organ arasında göz, böbrek, sinir sistemi, kalp ve damarlar yer almaktadır. Diyabet hastalığı, diyaliz tedavisi gerektiren böbrek yetmezliğinin en sık nedeni olarak gösterilmektedir.” dedi.

İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Seyfullah Kan ise şeker hastalığının, dünyada ve ülkemizde giderek arttığını söyledi.

Dr. Öğr. Üyesi Kan, ciddi organ kayıplarına neden olan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen diyabet rahatsızlığı konusunda şu bilgileri verdi: “Diyabet, insülin yetersizliği veya etkisinin azalması sonucu oluşur. Kan şekerinin yükselmesine neden olur. Ömür boyu süren bir hastalıktır. Ağız kuruması, sık ve bol miktarda idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı susama diyabetin en sık görülen belirtileridir. Yorgunluk, bulanık görme, iyileşmeyen uzun süreli yaralar, deride kuruma ve kaşıntı da yine belirtiler arasındadır. Diyabet hastalığını, kontrol altına almanın ilk adımının hastalığı öğrenmek olduğunu öğrenmektir. Diyabet kontrolü için 4 basit adım vardır. Sağlıklı beslenme planı, düzenli egzersiz, ilaçların önerildiği gibi kullanılması, düzenli sağlık kontrolü. Diyabetli hastaların beslenmesi de önemli bir onudur. Şeker hastası çoğu şeyi yiyebilir. Ancak önemli olan; belirli miktarlarda yemesidir ve alması gereken besinleri doğru seçebilmesidir.”

Diyabetli çocuklarla her zaman bir arada olduklarını ve onlarla yakından ilgilendiklerini vurgulayarak sözlerine başlayan Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Prof. Dr. Mustafa Özgür Pirgon da düzenli takip ve kontrollerin yapılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Diyabette düzenli egzersiz sonucu metabolizmanın düzene girdiğine söyleyen Spor Hekimliği Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Sabriye Ercan, egzersiz öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Yaşam tarzının diyabete uygun olarak değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Aliye Carus da diyabette beslenmenin önemini anlattı. İnsülin kullanımı ve ayak bakımı hakkında bilgi veren Diyabet Eğitim Hemşiresi Dudu Tuğba Çay ise diyabetin geçici bir hastalık olmadığını söyledi.

Programa kapsamında konuklara parmak ucu şeker taraması yapıldı. Ayrıca diyabetik ürünlerden yapılan yaş pasta katılımcılara ikram edildi.

Yayın Tarihi: 15.11.2019