Prof. Dr. Hakkı Uyar ile Tarihçilik Üzerine Söyleşi

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Milli Mücadele’nin 100. Yılında: Türk Tarihçiliği” başlıklı söyleşide, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakkı Uyar, öğrencilerle buluştu.

Üniversitemiz FEF Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayri Çapraz önderliğinde Fen Edebiyat Fakültesi 161 nolu amfide gerçekleştirilen söyleşide Prof. Dr. Hakkı Uyar, Türk tarihçiliği hakkında bilgi verdi.

Lisedeyken hayalinin siyasal bilimler okumak olduğunu belirten Prof. Dr. Uyar, “1980’li yılların koşullarından dolayı bulunduğum ilden çıkamadım ve tarih bölümü okudum. Ben de siyasal ile tarih melezi çalışmalar yapmaya başladım. İçinizde mesleğinize karşı aşk olması önemli. Aşk yoksa ne çalıştığınız alana ne de ülkenize katkıda bulunabilirsiniz.” dedi.

Cumhuriyet tarihi üzerine çalışmalar yapan Prof. Dr. Uyar, tarihsel süreçte her daim geriye dönülüp olayların arka planına bakılması gerektiğini savundu. “Jön Türkler”, “Yeni Osmanlılar”, “İttihat ve Terakki” ve “Milliyetçilik” konularına da kısaca değinen Prof. Dr. Uyar, Orta Çağ Avrupa’sını bilmeden Osmanlının neden çöktüğünün anlaşılamayacağını ve Osmanlıdaki modernleşmeyi görmeden Cumhuriyet’in tam incelenemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Uyar, Cumhuriyet kuşağının Abdülhamit döneminin okullarında yetiştiğini, 19. yüzyıldaki değişimlerin temelinde eğitimin olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin tarihçilik açısından avantajlı bir ülke olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hakkı Uyar, şunları kaydetti: “Bizi tarihçi yapan en önemli unsur birinci el kaynakların bulunmasıdır. Bu konuda pek çok kurum arşivlerini erişime açtı. İdeolojik bakış açıları, komplo teorileri bizi kısıtlayabilir. O nedenle bizi kısıtlayan bu engellerden kurtulmalıyız. Türk tarihçiliği çalışmayı bekliyor. Tarihçiyi de okumak lazım. Camiada kim nasıl çalışma yapmış diye incelemek gerekir. Çok fazla yazmalı, çalışmalı ve anlamalıyız. Tarihçilik konusunda son 100 yılda büyük adımlar attık.” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01.11.2019