“Erasmus Mundus Ortak Yüksek Lisans Dereceleri” ile “KA107 Projeleri” Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Üniversitemiz Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğü Erasmus Ofisi tarafından “Erasmus Mundus Ortak Yüksek Lisans Dereceleri” ile “KA107 Projeleri”ne ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Güzel Sanatlar Fakültesi Muhsin Ertuğrul Sahnesinde gerçekleştirilen toplantıda, Erasmus+Yükseköğretim Alanı Merkezi Projeleri Kapsamında Avrupa Komisyonuna yapılabilen Erasmus Mundus Ortak Yüksek Lisans Dereceleri ile Ana Eylem 1 Ortak Ülkelerle Uluslararası Kredi Hareketliliği kapsamında Ulusal Ajansa sunulabilen KA107 projeleri hakkında bilgiler verildi.

Toplantıda Erasmus Ofisi Öğr. Gör. İpek Gümüşcan, ülkemizde 2004 yılından bu yana Erasmus programı aracılığıyla program dâhilinde yer alan Avrupa ülkeleriyle öğrenci ve personel değişimlerinin gerçekleştirildiğini söyledi. Öğr. Gör. Gümüşcan, amaçlarının “öğrenci istihdamını sağlamak”, “personelin mesleki alanda gelişmesini sağlamak” ve “YÖK’ün uluslararası potansiyele ulaşmasına yardımcı olmak” olduğunu belirtti.

Öğr. Gör. Gümüşcan, KA107 programı kurallarında düzenlemelerin yapıldığını, coğrafi yakınlığına göre 12 ülkeye ayrılan grupların oluşturduğu tüm ülkelere sunulan şartların eşit seviyeye getirildiğini belirtti. Projelerin değerlendirmesinin 5 aşamadan oluştuğunu sözlerine ekleyen Öğr. Gör. Gümüşcan, “İlk aşama “projenin uygunluğu”, ikinci aşama “ortaklık mekanizmalarının kalitesi”, üçüncü aşama “proje tasarım ve uygulamasının kalitesi”, dördüncü aşama “etki ve yaygınlaştırma”, son aşama ise “kalite değerlendirmesi”dir. Maalesef ki ilk aşamayı geçemeyen projeler diğer değerlendirme aşamalarına geçemezler.” İfadelerine yer verdi.

SDÜ’nün bu proje kapsamında Türkiye’deki diğer üniversiteler arasında 21. sırada olduğunu belirten Öğr. Gör. İpek Gümüşcan, önceki yıllara ait istatistik veri karşılaştırması yaptı.

Erasmus Mundus Ortak Yüksek Lisans Programı hakkında da bilgi veren Gümüşcan, “Uluslararası yükseköğretim kurumları konsorsiyumu ve duruma göre ortak programın kapsadığı eğitim alanlarında belirli uzmanlığa sahip diğer eğitim ortakları ve eğitim dışı ortaklar tarafından verilen 60, 90 veya 120 AKTS’lik üst düzey entegre bir uluslararası eğitim programı ile başarılı öğrencilere imkan veriliyor ve dünya çapında görünürlülükte artış yaşıyoruz.” dedi.

Öğr. Gör. İpek Gümüşcan, programın değerlendirme kriterlerinin Erasmus KA107 programı ile aynı olduğunu belirterek sadece puanlama sisteminde farklılıklar olduğunu söyledi. Gümüşcan, üniversitemizin Erasmus Mundus Ortak Yüksek Lisans Programında Türkiye’de 8. sırada olduğunun altını çizdi.

Yayın Tarihi: 31.10.2019