Ülkemizin İlaç Ar-Ge Uzmanları SDÜ’de Yetişecek
Türkiye’de ilaç araştırma ve geliştirme konusunda eğitimli insan gücü eksiğini gidermek amacıyla Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan İlaç Araştırma ve Geliştirme Tezli Yüksek Lisans Programı(Disiplinlerarası), Bahar Yarıyılı itibariyle eğitime başlayacak.
Enstitümüz sağlık alanındaki gelişmeleri yakından takip ediyor
Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nilgün Gürbüz, bahar yarıyılı itibariyle “İlaç Araştırma ve Geliştirme Yüksek Lisans Programı” ile “Rejeneratif Tıp Yüksek Lisans Programı”nın eğitime başlayacağını kaydetti. Doç. Dr. Gürbüz amaçlarının sağlık alanındaki gelişmeleri takip etmek, bu gelişmelere katkıda bulunmak ve bu alanda uzmanlaşmış bilim insanı ihtiyacını karşılamak olduğunu ifade etti. Dr. Gürbüz, yeni açılan bu bölümlerin ülkemizde 100/2000 YÖK Doktora Burs Programının ve TÜBİTAK gibi proje desteği sağlayan farklı kuruluşların öncelikli alanları arasında yer aldığını söyledi.
Göller Bölgesinde Tek
Yakın coğrafyada bu programlara eşdeğer programların olmadığını vurgulayan Dr. Gürbüz, “Ülkemizde de az sayıda örnekleri bulunan bu programlar disiplinlerarası nitelikte. Tıp, eczacılık, diş başta olmak üzere biyoloji, kimya, biyoteknoloji ve mühendislik gibi pek çok farklı alanlardan öğrencilere kaliteli bir lisansüstü eğitim vermek üzere, bu alanlarda kendilerini geliştirmek isteyen bilim insanlarını üniversitemize ve enstitümüze bekliyoruz.” dedi.
İlaç sektörüne nitelikli eleman kazandırılacak
Hedeflerinin ilaç ve üretimi geliştirilmesi hususunda çalışmalar yürüten Ar-Ge merkezlerine, üniversitelere ve ilaç sektörüne nitelikli eleman kazandırmak olduğunu belirten İlaç Araştırma ve Geliştirme Program Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Erzurumlu, ilaç üzerine yapılan çalışmaların sürdürebilirliğini sağlamayı planladıklarını söyledi.
Dr. Öğr. Üyesi Erzurumlu, Doğu ile Batı arasında tampon; coğrafi çeşitlilik açısından ve özellikle tıbbi aromatik bitkiler yönünden önemli bir şehir olan Isparta’da faaliyet gösterecek bu programın büyük önem arz ettiğini ifade etti.
İlaç konusunda Türkiye, yurt dışında yarışabilir hale gelecek
Ülkemizde bu konuda çalışma yürüten az sayıda program bulunduğunu hatırlatan Dr. Erzurumlu, ilaç konusunda Türkiye’yi yurt dışında yarışabilir hale getirmeyi hedeflediklerini belirtti. Dr. Erzurumlu şunları söyledi: “Bu program ilaç araştırma geliştirme prosesleri üzerinden ilerleyen bir süreç. Farklı disiplinlerde çalışan alanında uzman insanlar uzun bir prosesin farklı basamaklarında yer alırlar. Dolayısıyla biz de bu süreçte uzman bilim insanlarını çalıştırmayı düşünüyoruz. Özellikle üniversite bünyesinde yer alan ve yine ilaç konusunda çalışmalar yürüten merkezlerde programımızdan mezun olan öğrencilerin hizmet vermesini hedefliyoruz.”