“SSCI İndeksli Dergilerde Yayın” Yapmak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Journal of Organizational Change Management Editörü Uşak Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Erhan Aydın, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile İletişim ve Genç Yöneticiler Topluluğunca düzenlenen “SSCI İndeksli Dergilerde Yayın” konulu konferansta katılımcılarla buluştu.

İİBF Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta, Dr. Öğretim Üyesi Aydın, “SSCI endeksli dergide yayın nasıl olur?”, “Yayın yaparken nelere dikkat edilmeli?”, “Yayınlarda yapılan hatalar?” gibi konular hakkında bilgiler verdi.

“Basit Bir Dille Anlatmak Kazandırır”

Araştırmacıların yayın yaparken bazı hatalar yaptıklarına dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Aydın, bu hatalardan en önemlisinin anlatılmak istenenin basit ve yalın bir şekilde anlatılmaması olduğunu vurguladı. Yapılan çalışmaların mümkün olduğu kadar basit bir dille ve yazılması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Aydın, “Ülkemizde yayın yaparken yapılan temel problemlerden biri “Ne kadar uzun cümle yazarsam o kadar iyi anlatırım” algısıdır. Yazarken çok basit bir şekilde anlatmalıyız. Karşımızdaki bizi anlamak için uğraşmamalı.” diye konuştu. Yapılan çalışmaları bitirdikten sonra mutlaka bir meslektaş tarafından okunması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Erhan Aydın, “Çoğu zaman fazla yoğunlaştığımız için hatalarımızı göremeyebiliriz.” dedi.

“Çalışmaların Özet Kısmı Çekici Olmalı”

“Teori”, “meta teori”, “kurumsal teori” gibi kavramlardan da bahseden Dr. Öğr. Üyesi Aydın bir yayın çıkarırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Çalışmalarınızın özet kısmı çekici olmalı. Hakem ilk olarak özeti görür ve buna göre kararını verir. Çalışmanızın giriş kısmı, en önemli kısmıdır diyebiliriz. Daha sonra kullandığınız modeli anlatabilir, bunu neden kullandığınızı açıklayabilirsiniz. Ardından ana bulgular ve sonuçlar, son olarak da makalenin genel yapısını yazabilirsiniz.”

Bir makaleye ret yanıtı geldiğinde olumsuz düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Aydın, çalışmanın nasıl geliştirilebileceği konusunun incelenmesinin yararlı olabileceğini söyledi.

Yayın Tarihi: 03.10.2019