“III. Arkeoloji Günleri” Başladı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü ile Arkeoloji Topluluğunca bu yıl üçüncüsü düzenlenen “Arkeoloji Günleri”nde “Arkeoloji ve Epigrafi” konusu ele alındı. FEF Türker Taşaltın Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk ve Mimar Sinan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferit Baz, öğrenciler ile bir araya geldi.

“Bilecik ve Sakarya İllerinde Epigrafya Araştırmaları” konulu sunumu ile çalışma yaptığı alan ile ilgili tarihi bilgiler veren Doç. Dr. Hüseyin Sami Öztürk, 2010 yılında çalışmalarına Bilecik ve Sakarya’da başladıklarını ifade etti. Çalıştıkları bölgelerde yazıtlar bulunmasının kendileri ve çalışmanın geleceği açısından önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Öztürk, Bilecik ve Sakarya’nın bir bölümünün Konstantinopolis’ten önce Anadolu’yla bağlantısı olan önemli bir yer olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Öztürk, Balkanlar’dan gelen herkesin Nicia’dan yani Sakarya- Bilecik’ten geçerek Doğu’ya geçmesi gerektiğine dikkati çekti. Yollar üzerinde uzaklıkları gösteren işaret taşları olan ‘mil taşları’ üzerinde duran Doç. Dr. Öztürk, önemli mesafe ölçüleri mil taşı, sınır taşları ve monografların önemli buluntular olduğunu söyledi.

“Termessos Epigrafik Yüzey Araştırmaları” konusunu ele alan Doç. Dr. Ferit Baz da “Amacımız geleceği aydınlatmak. Her bulduğumuz kalıntı tarih sayfasına ışık tutuyor. Kapadokya bölgesinde çalışıyorum. Burada bulduğumuz bir harf başka bir yerde bulabileceğimiz satırlara eşit olabiliyor.” dedi. Yüzey araştırmalarının çok emek isteyen, zorlu bir o kadar da zevkli bir iş olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Baz, Termessos antik kazıları hakkında bilgi verdi.

Konuşmaların ardından fakülte bahçesinde poster sunumu sergisi açıldı.

Yayın Tarihi: 09.05.2019