Boğazköy-Hattuşaş Kazı Başkanı Prof. Dr. Schachner Hititler’de İnanç ve Sosyal Hayatı Anlattı

Boğazköy-Hattuşaş Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, İlahiyat Bilgi ve Düşünce Topluluğunca düzenlenen  "Hitit Döneminde Din ve İnanç Kültürü" konulu konferans ile Hititlerin sosyal hayatı ve dini inançlarına yönelik önemli bilgiler paylaştı.

İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, insanın içinde inancın, manevi duyguların her zaman var olduğunu belirten Boğazköy-Hattuşaş Kazı Başkanı Prof. Dr. Andreas Schachner, coğrafyanın din üzerinde büyük etkisinin bulunduğunu, coğrafyanın bu konuda temel unsurlar oluşturduğunu söyledi.

Hattuşaş’ta gerçekleştirdikleri kazılarda Hititlerin dini inançlarına ilişkin bir kitabeye ulaşamadıklarını belirten Prof. Dr. Schachner, “Bu toplumda, tanrıların gücü kralların yaptıkları ile hissediliyordu. Anadolu dağlık, iletişimi zor olan bir bölge. Hititlerde, kralın yanında kraliçeyi de görüyoruz. Bu çoğu toplumda olmayan bir durum.” dedi.

Hititlerin dini yapıyı belli bir sisteme göre inşa ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Schachner, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Hitit öncesinde her kentin başında bir tanrı bulunuyordu. Şehrin gücünün bu tanrıdan geldiğini düşünüyorlardı. Hititler, o yeri fethettiği zaman tanrıyı yok ederlerse bu gücün kendilerine karşı harekete geçeceğine inanıyordu. Bu sebeple fethettikleri topraktaki tanrıyı Hattuşaş’a götürerek kendilerine dahil ediyorlardı. Hititlerin tapınakları standart bir yapıda idi. Bu sebeple kazı yaparken bir yapının tapınak olup olmadığını hemen anlayabiliyoruz.”

Önemli bir dini günü anlatan görseli katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Andreas Schachner, bu günde halkın dans ettiği, kurbanların kesildiği, yemeklerin hazırlandığını anlatan verilere ulaştıklarını belirterek bu tür dini bayramların tarımdaki verimlilikle alakalı olduğunu dile getirdi.

Kazılarda çok fazla sanat eseri ile karşılaşmadıklarını vurgulayan Prof. Dr. Schachner, kapıları koruyan aslan heykellerine ulaştıklarını ifade ederek tanrıları simgeleyen heykellerin görsellerini katılımcılarla paylaştı.

Yayın Tarihi: 18.4.2019