“Alt Üriner Sistem Disfonksiyonları, Sınıflaması ve Tanı Yöntemleri" Hakkında Bilgi Verildi

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü ile Fizyoterapi ve Engelsiz Yaşam Topluluğu tarafından "Alt Üriner Sistem Disfonksiyonları, Sınıflaması ve Tanı Yöntemleri" isimli konferans İlahiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Konferansın açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ferdi Başkurt yaptı. Alanında öne çıkmış, başarılı çalışmalar yürüten isimleri ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Ferdi Başkurt, fizyoterapistlerin toplumun her kesimine dokunarak yaşam kalitesini artırmaya çalıştığını söyledi.

Fizyoterapistlerin önemli bir sağlık destekçisi olduğunu belirterek sözlerine başlayan Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Murat Dayanç, “Alt Üriner Sistem Anatomisi ve Fizyolojisi” isimli sunumunda, 5- 12 yaş aralığındaki çocukların yüzde 20’sinde görülen idrar kaçırma konusuna değindi. Gece ve gündüz kaçırmaların çocukta özgüven kaybına sebebiyet verdiğini vurgulayan Prof. Dr. Dayanç, 5 yaşından sonra görülen kaçırmaların damlama dahi olsa muhakkak incelenmesi gerektiğini, sonucun böbrek yetmezliğine kadar gidebileceğini kaydetti. Normal mesane fonksiyonlarını anlatan Prof. Dr. Dayanç, alınan sıvı miktarının da göz önünde bulundurarak normal şartlarda günde yediden fazla, üçten az idrara çıkma sıklığının problem belirtisi olduğunun altını çizerek işeme fazı semptomları, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Fizyoterapist Yelda Pekbay da fizyoterapist adaylarına “Elleriniz çok kıymetli. Bu sorunu yaşayan çok fazla çocuk var. Size tavsiyem hasta ve ihtiyacı olan insanlarla ilgilenin. Sağlıklı insanlar yaşamlarını zaten devam ettirebiliyorlar.” dedi. Pekbay, “Pediatrik İnkantinans Rehabilitasyon” hakkında bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 18.04.2019