Geleceğin İletişimcileri “TRT Akademi”de İlk Derslerini Aldı

İletişim Fakültesi öğrencileri ile medya dünyası, “TRT Akademi Atölye Çalışmaları”nda buluştu. TRT’nin yayıncılık tecrübesini paylaşmayı esas alan “Medya Eğitim Programı” kapsamında üniversitemiz İletişim Fakültesince düzenlenen etkinliğin açılış töreni Diş Hekimliği Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

TRT yetkililerinin bilgi, birikim ve tecrübelerini paylaştığı etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Sait Özkul, genç iletişimcilerin uzmanların paylaşımlarına önem vermesi gerektiğini vurguladı. Dr. Öğretim Üyesi Özkul, şunları söyledi: “Günlük hayatta bile işlerimizin sorunsuz ilerlemesi ya da yaşadığımız sıkıntıların çözüme ulaşması için işinde uzmanlaşmış, ustalaşmış, derdimize derman olacak insanları arıyoruz. Gençler, bugün burada alanında uzmanlaşmış kişilerle bir araya geliyorsunuz. Kıymetini bilin, eksiklerinizi gidermeye çalışın. Motivasyon önemli, iş hayatında diplomadan ziyade anlam arayışı, uzmanlaşmak ön plana çıkıyor.”

Bir iletişim fakültesi öğrencisinin dışa kapanık yapıdan uzak, girişken olması gerektiğinin altını çizen TRT Akademi Editör Yardımcısı Eğitim Sorumlusu Erhan Görgülüarslan, “Soru sormaktan çekinmeyin. Peşine düşün. Araştırın. Sektör için bu çok önemli.” dedi. Görgülüarslan, radyo, televizyon, haber, internet yayıncılığı alanında üniversitelerin talepleri ile kurumun imkanlarını birleştirerek yayıncılık birikimlerini öğrencilerle paylaştıklarını da sözlerine ekledi. Gençlere yeni fırsatlar tanımak amacıyla başlatılan “Geleceğin İletişimcileri Yarışması” hakkında da bilgi veren Görgülüarslan, yarışma kapsamında bulunan “Radyo Yayıncılığı”, “Televizyon Yayıncılığı”, “Haber Yayıncılığı” ve “İnternet Yayıncılığı” ana dalları ile alt kategorilerden bahsetti. Kendisinin de bir SDÜ mezunu olduğunu sözlerine ekleyen Görgülüarslan, “Yazılımlar konusunda, bilişim konusunda kendinizi geliştirin. Bunlar geleceğin meslekleridir. Farkındalık yaratmaya gayret edin. Günümüz teknolojisinde telefonla bile çalışma yapabilirsiniz. Önemli olan konu ve verdiğiniz mesajdır.” şeklinde konuştu.

30 yıldır prodüktörlük yaptığını kaydeden İsmail Elden de prodüktörlerin sorumluklarına değindi ve “Bu meslek çok meşakkatli bir o kadar da eğlencelidir. Sevmeden, gönül vermeden bu işin tadını almanız mümkün değildir. Araştırın ve kendinizi geliştirmeye özen gösterin.” diye konuştu. Elden, “fikir”, “araştırma”, “ön metin”, “çekim”, “montaj” hakkında bilgiler verdi.

Atölye çalışmaları kapsamında TRT Antalya Radyosu “Akdeniz’in Sesi” programı Radyo SDÜ stüdyolarından canlı yayın yaptı. SDÜ öğrencilerinin şanslı olduğunu, Radyo SDÜ ile motivasyonlarını artırdığını belirten Spiker Hatice Ersan Aslan, “Öğrenciler burada açık ofislerde çalışma imkanı yakalıyor. Teoride öğrendiklerini uygulamaya geçiriyorlar. Biz de deneyim takviyesi yapıyoruz.” dedi. Öğrencilerimizle yaptıkları söyleşide Aslan, tecrübelerini paylaştı.

Etkinliğin Radyo-Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilen kısmında öğrencilerle buluşan TRT Antalya Radyo Müdür Yardımcısı Mustafa Cansız, Yapım Yayın Elemanı Tayfun Yönlü ile Baş Mühendis Fevzi Hallaç, “radyo programcılığı” ve “radyo yayını esnasında karşılaşılabilecek sorunlar” hakkında bilgiler verdi.

Merak ve heyecanı olan, yetkin bir bilgi birikimine sahip insanların radyo yayını yapabileceğini vurgulayan TRT Antalya Radyo Müdür Yardımcısı Mustafa Cansız, her alanda olduğu gibi Türkçeyi doğru ve etkili bir üslupla kullanmanın radyoda da önemli olduğunu belirtti.

Atölye çalışmalarının ikinci gününde ise “Stüdyoda dikkat edilmesi gerekenler” hakkında bilgiler verilecek; öneriler dile getirilerek değerlendirmelerde bulunulacak.

Yayın Tarihi: 16.04.2019