“Sağlıkta Konuşan Elleri” Önemsiyoruz

Süleyman Demirel Üniversitesi Sağlıklı Yaşam Topluluğu tarafından işitme engelli bireylerin hayatına dokunabilmek ve farkındalık oluşturabilmek amacıyla “Sağlıkta Konuşan Ellerin Önemi” konulu bir konferans düzenlendi.

Hastane konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa, İşaret Dili Tercümanı Ahmet Yavuz ile Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi ve İşaret Dili Tercümanı Sinan Tarkan Aslan konuşmacı olarak katıldı.

Sağlıklı iletişimin öneminden bahseden Sinan Tarkan Aslan, konuşmasında işitme engelli bireylerde engelin nasıl ortadan kaldırıldığını ve hayatlarına nasıl devam edebildiklerini anlattı. Teşhis konulduktan sonra ailelerin içinde bulunduğu ruhsal durumdan bahseden Aslan, bu konuda ailelere psikolojik destek verilmesi gerektiğini söyledi.

İşitmenin 0-60 desibel arası gerçekleştiğini ifade eden Aslan, 100 db’nin üstünün insana zarar verdiğini sürekli 80 db’ye maruz kalınmasının ise ileride işitme kaybına neden olacağını ifade etti. Kulaklıkla sürekli yüksek sesli müzik dinlemenin 10 yıl sonra işitme kaybı oluşturabileceğine dikkati çeken Aslan, gençleri bu konuda uyardı.

Ülkemizde işitme engellilerin kullandığı yöntemlerden bahseden Aslan şunları söyledi:  “İşaret kullanan yöntemlerde; ‘işaret dilini’, sözlü dil kullanan yöntemlerden ise ‘doğal işitsel- sözel yaklaşımı kullanıyoruz. Ülkemizde işaret dili maalesef çok iyi bir durumda değil. Bu konuda Türk Dil Kurumunun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve Milli Eğitimin sözlüğü bulunuyor.”

Erken tanının tedavide büyük önem taşıdığının altını çizen Sinan Tarkan Aslan, implant uygulamasından bahsetti. Bu uygulamadan yararlanan kişilerin normal bir şekilde duyarak ve konuşarak yaşamını sürdürebildiğini ifade etti. İmplant teknolojisi ile tanışan ve geçirdiği ameliyat sonrasında normal bir şekilde yaşamını icra eden 3 yaşındaki oğlunun videosunu katılımcılarla paylaşan Aslan, “İşitmeme engellilik arz eden bir durum değil, tedavisi mümkün.” dedi.

İşaret Dili Tercümanı Ahmet Yavuz ise işaret dilinin yaygınlaşması gerektiğini işaret ederek bu konuda işitme engellilerin yaşadığı sıkıntılardan bahsetti.  Yavuz , her ilin işitme diline farklı anlamlar yüklediğini, bir kelimenin illere göre farklı şekillerde ifade edildiğini söyledi. Yavuz sözlerini işitme dilinde “hemşire”, “doktor”, “hastane” gibi kelimelerin nasıl ifade edildiğini göstererek sonlandırdı.

Yayın Tarihi: 12.04.2019