Atık Yönetimi Biriminden Tehlikeli Atık ve Sıfır Atık Semineri

Süleyman Demirel Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı Atık Yönetim Birimince sıfır atık konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla yürütülen bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Ya-Se firması yetkililerinin katılımlarıyla Fen Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Yenilikçi Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Birimlerinin Birim/Alt Birim Atık Yönetimi Sorumlularına yönelik “Tehlikeli Atıkların Yönetimi” konusunda eğitim verildi.

Üniversitemizde tehlikeli atıkların kodlama ve tanımlama işlemlerinin devam ettiğinin, Endüstriyel Atık Yönetim Planlarının Mayıs 2019 sonuna kadar tamamlanmasının öngörüldüğünün belirtildiği seminerde, Isparta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü temsilcisi Can Akdemir, ölüme sebebiyet veren tehlikeli atıklardan örnekler sundu. Tehlikeli atıkların Entegre Çevre Bilgi Sistemine girilmesi gerektiğini vurgulayan Akdemir, yasal ve idari yaptırımlar hakkında bilgi verdi.

Üniversitemiz Atık Yönetimi Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Esengül Kır ise “Kimyasal atıkların tanımlanması”, “sınıflandırılması” ve “tehlikeli atık yönetim planlarının hazırlanması”na ilişkin bilgiler verdi. Özel sektörü temsilen seminere katılan Ya-se firması yetkilisi Mehmet Çakmak da “tehlikeli atıkların kaynakları”, “kodlanması”, “toplama yöntemleri”, “taşınması”, “ara depolanması ve bertarafı” konularını anlattı.

Atık Yönetimi Danışma Kurulu üyeleri ve Ya-Se firması yetkilileri daha sonra YETEM, Kimya Mühendisliği ve Çevre Mühendisliği Bölümü Laboratuvarlarını ziyaret ederek tehlikeli atık kaynakları, oluşumu ve atık kodlarının belirlenmesi konusunda yerinde incelemelerde bulundu.

Sıfır Atık Projesi 2. Etap Çalışmaları

Üniversitemiz Atık Yönetimi Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Tosun, “Sıfır Atık Projesi” pilot çalışmalarının başarılı bir şekilde uygulandığını dile getirdi. SDÜ yönetimine verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden Prof. Dr. Tosun, II. Etap çalışmalara Nisan ayı itibariyle başlandığını, QR kodlu 4’lü geri dönüşüm kutularının ve atık pil toplama kutularının teslim edildiğini söyledi.

II. Etap çalışmalarına dahil edilen birimlerin temizlik personeline Atık Yönetimi Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. B. İlker Harman tarafından “Sıfır Atık Projesi” hakkında bilgiler sunuldu. Kaynakta ayrı toplamanın önemi anlatılarak, temizlik görevlilerinin bu projede anahtar rol oynadıklarına dikkat çekildi. “SDÜ’de Hedef Sıfır Atık” yaklaşımıyla hareket edildiği ve yapılacak çalışmalar sonucunda hem çevremiz ve ülke ekonomimiz açısından önemli kazanımlar sağlanacağı vurgulandı.

Yayın Tarihi: 08.04.2019