Sağlık Çalışanlarının “14 Mart Tıp Bayramı” Kutlandı

Sevgisiyle, ilgisiyle, bilgisiyle insanı yaşatma ve iyileştirme gibi kutsal bir sorumluluğu üstlenen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının “14 Mart Tıp Bayramı”,Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesince düzenlenen törenle Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde kutlandı.

Akademik Oda Orkestrasının sunduğu müzik dinletisi ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Öğrenci Temsilcisi Mevlüt Kürşad Gürdal yaptı. Gürdal, tıbbiyelilerin şeref günü, vatan aşkının sembolü kabul edilen 14 Mart’ın önemini şu sözlerle ifade etti: “Bugün; Ülkemiz, başkentimiz, tıbbiyemiz işgal edilmişken şanlı bayrağımızı göklere yükselttiğimiz gün olan 14 Mart’ı kutlamak, 100 yıl önceyi 14 Mart 1919’u cesaretimizle canımızla ve kanımızla elde ettiklerimizi unutmamak amacıyla toplandık. Bugün, hala bu duygu ile hizmet verdiğimizi ilan ettiğimiz gündür.”

“Kökleri tarihin derinliklerinden fışkıran büyük Türk Milleti’nin evlatlarıyız. Mohaç’ta, Kosova’da, Viyana’da, Trablusgarp’ta, Yemen’de, Kafkasya’da Türk Milleti için biz de vardık” diyen Gürdal, Türk tıbbiyelileri olarak dün olduğu gibi bugün de Tıbbiyeli Hikmet ruhu ile şer odaklarına karşı mücadele içinde olduklarını dile getirdi.

14 Mart 1919 tarihinin bir özgürlük tarihi olduğunu belirten Isparta Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Ali Gökçe de hekimlerin bilimsel öğretilerinin özgürlük ve bağımsızlık üzerine olduğunu söyledi ve sağlık çalışanlarını demokrasi, aydınlatma ve barışın temsilcileri olarak nitelendirdi.

Bu kutsal ve onurlu mesleği seçen, kendini insanlığa adayan, başarılı çalışmaları ile tıp bilimine katkıda bulunan, bilime öncülük eden tüm sağlık çalışanlarının gününü kutlayan İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özlem Demer Dorum, sağlık sektöründe fiziki imkanlar, hizmet kalitesi, insan kaynağı açısından Ülkemizde önemli gelişmeler yaşandığının altını çizerek sağlık alanında ilk sıralarda yer alan ilimizdeki istatistikler hakkında bilgi verdi.

Tıp Fakültesi öğrenci temsilcisinin milli şuurla yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak sözlerine başlayan Fakülte Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar “Yetiştirdiğimiz milli bilinci yüksek hekimler ile bu ülkenin sırtının yere gelmeyeceğini düşünüyorum.” dedi. Modern tıbbın kurucusu sayılan Hipokrat’ın “Önce zarar verme”, “Tıp bir sanattır” ifadelerini alıntılayan Koşar, gece gündüz demeden mutluluğu sağlamak için kutsal bir görevi ifa eden hekimlerin hekim-hasta ilişkisini ön planda tutmaları gerektiği mesajını verdi. Son yıllarda yenilikçi teknolojileri kullanan hekim sayısının arttığını, tıp biliminin hızla geliştiğini ve hata kabul etmeyeceğini söyleyen Koşar, hekimlerin istedikleri standartlara sahip olması ve çalışmalarını yürütebilmesi adına olumlu yönde çalışmalar yapıldığını belirtti.

Her şartta gerekleri yerine getiren, mesleğine gönül vermiş hekimlerin “Tıp Bayramı”nı kutlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Ayyıldız, sağlık çalışanlarının tüm sözlü ve fiili şiddetten uzak bir şekilde mesleklerini icra etmelerini temenni etti.

Isparta Vali Yardımcı Dr. Hakan Kubalı, “Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz diyen, sağlık hizmetini Türkiye’nin her yerine ulaştıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle anıyorum. Türkiye Cumhuriyeti çok güçlü ve büyük bir millettir. Bu toprakları kolay kazanmadık.” diye konuştu. Kubalı, sağlığın herkesin ulaşması gereken bir hizmet olduğunu ve yaşam hakkının güvencesi olduğunu belirterek “Bu güvenceyi sağlayan hekimler, sizin özveriniz kimsede yoktur. Doktorlar ülkenin önde gelen aydınlarıdır. Sizler, yaşam hakkını öne alan bir meslek grubusunuz.” dedi.

Konuşmaların ardından meslekte 40, 50 ve 70 yılı doldurmuş akademisyenlere binişleri giydirildi. Akademik unvanda yükselme yaşayan doktorlar da binişlerini giydi.

Tören, mesleğe ilk adımlarını atan öğrencilerin beyaz önlüklerini giymeleriyle sona erdi.

Yayın Tarihi: 14.3.2019