Prof. Dr. Melen ile “Dünyada ve Türkiye’de Sosyal, Siyasal, Ekonomik Gelişmeler” Üzerine

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen “Dünyada ve Türkiye’de Sosyal, Siyasal, Ekonomik Gelişmeler” konulu etkinlik, İİBF Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.  Etkinlikte, dünyadaki gelişmeler perspektifinden Türkiye’ye dair kapsamlı değerlendirmeler yapılarak gelişim noktasında nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğine dair bilgiler aktarıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Kösekahyaoğlu, İktisat Bölümü olarak “İktisat Seminerleri” çatısı altında, alanında uzman kişileri ağırlayarak iktisat üzerine konuşmalar dizini yapmaya karar verdikleri bilgisini paylaştı.

Siyasetçi kimliğiyle beraber İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümünde Profesör olan Mithat Melen, konuşmasına rahmetle andığı Süleyman Demirel ile olan anısını paylaşarak başladı.  “Bana hayat veren sizlerle beraber olmak.” diyen Melen, SDÜ’de olmaktan gurur ve mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ekonomik ve siyasal anlamda geçmişten günümüze kadar olan süreç ve bu sürecin doğurduğu sonuçlar üzerinden paylaşımlarda bulunan Melen, “Türkiye, doğru sanayileşemediği, büyüyemediği, eğitilemediği için gelişmeyi yavaş yaşıyor. Bakıldığı zaman bizim kültürümüzün bir parçası olmayan farklı bir yapılaşma söz konusu. Bunun ekonomik yapısı nasıl peki? Tabi bir temele dayanmayan, düzeni olmayan, ticari ahlakı olmayan bir yapı söz konusu maalesef. Elbet bu açıdan bakıldığında, Türkiye’nin sosyolojik yapısı çok bozulduğu için ekonomik yapısının da iyi olmasını bekleyemeyiz.” diye konuştu.

“Üretmeden tüketmeye, kazanmadan harcamaya alıştık.” diyen Melen, dünyanın başka türlü büyüdüğünü ve geliştiğini; Türkiye’nin ise bu süreçte doğru bir şekilde ilerlemeyi yakalayamadığını belirtti. Bu noktada, “İki mühim şey var: Çalışmak ve çok okumak. Bu iki şeyi yapmak zorundayız.” mesajını verdi. Ekonominin gelişmesi için üretim yapılması gerekliliğiyle beraber; alana dair nitelikli eğitimin verilmesi ve sağlıklı tartışma ortamlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi ve “Asıl mesele ekonomik refah, insanın kalkınması ve insanın gelişmesidir. Ekonomi güven, huzur, istikrar ve süreklilik ister. Ve bunlar şeffaflıkla, konuşmakla mümkün.” dedi.

Melen, dünyanın artık çok başka bir noktaya geldiğini ve dünyanın iyi bir şekilde takip edilmesi gerektiğini belirtti. İstatistiklere göre okuduğumuzu anlamada yetersiz olduğumuzu belirten Melen, eğitimde ezberci sistemden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı. Nitelikli eğitim için ise öncelikle anne ve babanın eğitilmesi gerektiğini ifade etti. Yabancı dilin önemi üzerinde duran ve nitelikli eğitimin gerekliliğinin altını çizen Melen, “Üretmenin yolu eğitimden geçiyor. Katma değeri yüksek mal ve hizmet üretmenin tek yolu eğitim. Dünya ile rekabet edebileceğimiz tek yol eğitim.” dedi.

Dört tane ekonomik krizin yönetiminde yer alan Melen, “Gerçek bir ekonomist, açık havalarda bile bulut görmelidir. Çünkü bir ekonomist iyi bir ekonomi için ve ülkesine faydalı olabilmek için şüpheci olmak zorundadır. Doğruları söylemek zorundadır.” dedi. İnsan kaynağının kıymetle muhafaza edilmediği takdirde dünyayla rekabet edilemeyeceğini belirten Melen, dünyayı izlemenin ve ona göre hareket edilmesi gerektiğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’de şeffaflığın meydana getirilmesi ve hukuka verilen önemin çok daha arttırılması gerektiğinin altını çizen Melen, “Okumak, çalışmak, üretmek. Evet, Türkiye’yi gerçekten sevmek budur. Bütün ümidimiz sizlersiniz.” Sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Yayın Tarihi: 30.10.2018