"Uluslararası Ormancılıkta Yeni Ufuklar" Sempozyumu Başladı

Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Ormancılıkta Yeni Ufuklar Sempozyumu”, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen tören ile başladı.

Akademik Oda Orkestrasınca sunulan konserin akabinde konuşan Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Fakir, “Dünle beraber gitti cancağızım ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım…” dizeleriyle on üçüncü yüzyılda yaşayan büyük ilim ve din bilgini Hz. Mevlana’nın daha o yıllarda bile değişimin önemini vurguladığını belirtti. Fakir, “Dün kıymetli, değerli elbet ama sadece dün ile övünmek, insanlarının yarınını daha iyi noktalara taşımak için bir engel teşkil etmemeli, dünden ders alınmalı, her yeni gün baştan bir sayfa açılmalı, yenilikler düşünülmeli, planlanmalı ve yeni adımlar atılmalı. En azından gayret edilmeli. Öyle ki hayat felsefemiz de sürekli yenilikçilik ve değişimcilik üzerine oturtulmalı.” dedi.

“Küresel iklim değişikliği”, “kuraklık” ve “su sorunları”nın ormanların önemini daha da artırdığını ifade eden Fakir, dünya nüfusunun %40’ını barındıran 80 ülkenin şimdiden su sıkıntısı çektiğini, orman ekosistemlerindeki bu büyük tahribat ve olumsuz gelişmelerin tüm insanlığın yaşamsal bedeller ödemesine sebebiyet verdiğine dikkat çekti.

Ormanları, canlı ve cansız varlıkların etkileşimde bulunduğu ortamlar olarak tanımlayarak sözlerine başlayan Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ramazan Kartal, diğer kaynaklara göre ormanların çoğaltılabileceğini söyledi ve ekledi: “Orman alanlarını %27’den %28.6’ya yükselttik. Kurumumuz değişen şartlara göre kendini sürekli yenilemektedir.”

Kurum bünyesinde yürütülen faaliyetler ve yapılan düzenlenmeler hakkında bilgi veren Kartal, bütün düzenlemeleri devlet ormancılığından millet ormancılığına geçiş olarak nitelendirdiklerinin altını çizdi. Ormanların korunması hususunda bilgili, nitelikli kişilerin yetiştirilmesi gerektiğini önemle vurgulayan Kartal, sözlerini Abdülhamit Han’ın “Eğer siz kendiniz için çalışmazsanız birileri gelir sizi kendisi için çalıştırır.” mesajı ile noktaladı.

Türkiye’de Orman, Ziraat ve Su Ürünleri Fakültesini bünyesinde bulunduran yegane bir üniversite olduğumuzu söyleyen Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da Orman Fakültesinin stratejik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Çarıkçı, 1992 yılında kurulmuş ve genç yaşına rağmen mezunları ile birlikte 300 bin üyesi bulunan SDÜ’nün bazı coğrafik dezavantajlara rağmen önemli başarılar elde ettiğini de sözlerine ekledi. Bölgesine ve ülkesine en iyi hizmeti sunmayı misyon edinen bir üniversite olduğumuzu belirten Çarıkçı, fakültelerin sinerjisine duydukları inancı dile getirerek motivasyonlarının ve çalışma isteklerinin tam olduğunu söyledi.

Ormanların ülkelerin en önemli değerlerinden olduğunu söyleyen Isparta Valisi Şehmus Günaydın ise “Kıyametin kopacağını bilseniz elinizdeki fidanı dikiniz” hadisinden yola çıkarak inancımızda ağaç dikmenin, doğayı korumanın büyük yer tuttuğunu dile getirdi. Ülkemizde son yıllarda Orman Teşkilatının oldukça geliştiğini belirten Günaydın, “Artık küçük orman yangınlarında bile hem havadan hem de karadan müdahale edebiliyoruz.” dedi. Ormanların korunması ve artırılması hususunda yapılan çalışmaların yanı sıra gelir elde edilmesi konusuna da eğilinmesi gerektiğine dikkat çeken Günaydın, ceviz, badem, kestane gibi gelir getirecek türlerin artırılmasının, bu konuda da vatandaşların bilinçlendirilmesinin önemine değinerek ağaçlandırma çalışmalarından bahsetti.

Konuşmaların ardından açılış oturumlarına geçildi. Oturumlarda, Prof.Dr. Mirza Dautbašić - University of Sarajevo, Bosnia-Herzegovina (Dean of Faculty of Forestry) “Alien and invasive species of harmful insects in Bosnia and Herzegovina”, Antalya Milletvekili ve Orman Müdürü “Mediterranean forestry and forest fires”, Neslihan Demirel - Orma Wood Products Integrated Industry & Trade Inc. (Managing Director) Assoc.Prof.Dr. Ali Sencer Birler - ORKAV Trade Inc. “Administration of forest recources: Improvement, protection and responsible utilization of trees and wood” isimli sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyum süresince aynı anda 5 salonda toplam 35 oturum yapılacak ve 167 sözlü, 129 poster bildiri sunulacak.

20 Ekim Cuma günü sona erecek sempozyum programına ulaşmak için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 18.10.2017
Okunma Sayısı: 3752
Yayınlayan: Kurumsal İletişim Merkezi
Bu İçeriği Paylaş!