2. Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi Başladı
Süleyman Demirel Üniversitesi ile Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Sürdürülebilir Küresel Rekabet temalı "Uluslararası İktisadi ve İdari Perspektifler Kongresi", İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda başladı.
Ulusal ve uluslararası ölçekte sürdürülebilir rekabet stratejileri ve uygulamalarına ilişkin araştırmalar ile sosyal bilimler alanında yapılan diğer bilimsel çalışmaları sunmak, görüş alışverişinde bulunulacak bir ortam oluşturmak amacıyla gerçekleştirilen kongrenin açılış konuşmasını İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu yaptı.
Dünyanın gündeminde olan sürdürülebilirlik ve rekabet konularını iki gün boyunca gerçekleştirecekleri çeşitli oturumlarda ele alacaklarını dile getiren Okçu, her geçen gün artarak hayatımızın her alanında yer almaya başlayan sürdürülebilirlik kavramının önemine vurgu yaptı ve sürdürülebilirliğin disiplinlerarası bir yaklaşım olduğunu söyledi.
Sürdürülebilirliğin sadece devlet politikalarında değil şirket politikalarında da istendiğini ifade eden Okçu, konuşmasının devamında insanların rekabet ederken unutmaması gereken değerler olduğunu belirterek “İnsan, birbirine yardım eden, destekleyen bir varlıktır. Sadece rekabet etmez. Sürdürülebilirlik bilincini gözden geçirmeliyiz.” dedi. Rekabet ve ekonomik kalkınma arasında bir ilişki olduğunu belirten Okçu, “Rekabetin gereklerini sağlamadan ekonomik kalkınmayı sağlayamazsınız.” diye konuştu.
Azerbaycan ile Türkiye arasındaki dostluğu vurgulayarak sözlerine başlayan Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Damet Bağırov ise “Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişki kardeşlik esaslarına dayanır. Bizler birbirini çok seven, kardeş ülkeleriz. Biz, bir millet iki devletiz.” dedi. Bağırov konuşmasını kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Özdaşlı “Küresel Rekabet, İnovasyon ve Türkiye” konulu sunumunu yaptı. Rekabet konusunda bilim adamlarının çeşitli teorileri olduğunu dile getiren Özdaşlı, “Uluslararası iktisat teorilerinde ülkelerin rekabet gücü ücretler, döviz kuru, verimlilik gibi birçok değişkenlerle ölçülmüştür. Bununla birlikte ekonomi bilimciler çoğu zaman iki ana gösterge alanından hareket ederek ülkelerarası rekabet gücünü belirlemeye çalışmaktadır. Bunlar ülkelerin sahip olduğu toplam faktör verimliliği ve inovasyon seviyeleridir. Bu iki ana alanın alt bileşenlerini de dikkate alacak şekilde yapılan nicel ölçümler sayesinde ülkeler rekabetçilik açısından birbiriyle kıyaslanmaktadır” dedi.
Rekabet gücünü , “İşletme, endüstri ve ülkelerin toplam verimliliği arttırabilme gücüne sahip olmaları” olarak ifade eden Özdaşlı, rekabet gücünün üç düzeyde ele alındığını bunların, işletmeler arası düzey, sektör düzeyi, uluslararası düzey olduğunu söyledi.
Konuşmasında ülkelerin rekabet düzeyi sıralamaları hakkında da bilgiler veren Özdaşlı, “Ülkemizi daha da ileriye taşımak için yenilikçi ve yaratıcı bireyler yetiştiren aile ortamları ve eğitim sistemi oluşturulmalı. İşletmeler inovasyon yönetimli örgüt ve yönetim yapısına kavuşmalı, endüstri 4.0 teğet geçilmemeli, sosyal ağlar etkin kullanılmalı, katma değeri yüksek ürünler üretilmeli, teknoloji üretim ve kullanım düzeylerimiz arttırılmalı.” diye konuştu.
Uluslararası arenadan alanında uzman araştırmacıların "Sürdürülebilir Rekabet Stratejileri"ni tartışacağı kongrede daha sonra söz alan Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Albayrak, “Sürdürülebilir Teknoloji” konulu bir sunum yaptı. Endüstrinin gelişiminden bahsederek sözlerine başlayan Albayrak, teknolojinin gelişimi hakkında bilgi verdi. Bilgi toplumu ile dijitalleşme birleşiminden “Endüstri 4.0”ın karşımıza çıktığını belirten Albayrak, dünya ölçeğinde internetin kullanılma oranları, ülkemizde KOBİ’lerde teknoloji yönetimi verilerini katılımcılarla paylaştı.