“Türkiye’nin Türk Dünyasına Bakışı” Konferansı Gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Tarih Topluluğu tarafından “Türkiye’nin Türk Dünyasına Bakışı” adlı bir konferans düzenlendi.

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta açılış konuşmasını yapan Tarih Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Cuma Dadak, Türk dünyası ile Türk ve akraba topluluklarının uzun yıllar Türkiye’den uzak, çeşitli baskı ve yabancılaştırma politikalarına maruz kaldıklarını ifade ederek etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

90’lı yıllarda bir grup aydının o dönemin çetin şartlarına rağmen ortak bir dil geliştirmeyi başardıklarını belirten Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, “Azeriler, Kırgızlar… Her Türk ortak bir perspektifte buluşabilmeli.  Hepimizin elini taşının altına koyması gerekiyor.  Öğrenci gençlerimize bu coğrafyalardan, tarihsel çatışmalara girmeden, ortak bir perspektifte buluşabilecekleri bir arkadaş edinmeleri öneriyorum. Kardeşliğimizi böyle ilerletebiliriz.”

Son 25 yılda, farklı coğrafyalardan gelen Türklerden, çok kaliteli elamanlar yetiştiğini vurgulayan Başbakanlık Müşaviri Birol Dok da "Biz çok büyük bir milletiz!" diyerek Orhun Abideleri ve Kaşgarlı Mahmut’un yazdığı Divânü Lügati't- Türk'ten örnekler vererek "Türklük” tanımlarını okudu. Dok, "Millet, aynı inancı paylaşan aynı ideale yürüyen insanlardır. Bizim Türk tanımlamalarımız çok geniş olmak zorunda." dedi.

Güncelleme Tarihi: 14.03.2016
Yayınlayan: SDÜ Basın