SDÜ "6. Uluslararası Genç Araştırmacılar Öğrenci Kongresi"ne Ev Sahipliği Yaptı
Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde “6’ncı Uluslararası Genç Araştırmacılar Öğrenci Kongresi” gerçekleştirildi.
M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde yüz yüze ve çevrimiçi katılım seçenekleriyle gerçekleştirilen kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. “SDÜ Tanıtım Filmi” ve “Genç Yetenekler ile Müzik Dinletisi” sunulmasının ardından açış konuşmalarına geçildi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğr. Gör. Gülcihan Aybike Kart, yaptığı konuşmada bilimsel araştırmaların önemine değindi. Öğr. Gör. Kart şunları söyledi: “Hayata geçirilen projeler farklı türlerde olabilir. Önemli olan bu projeleri nerelerde ve nasıl kullandığımız. Bu anlamda akademiyi, bilimi ne yönde kullandığımız önemli hale geliyor.”
IYRSC 2024 Kongre Başkanı Doç. Dr. Mukadder İnci Başer Kolcu, kongrenin genç araştırmacıları bir araya getirerek akademik birikimlerini paylaşma, mevcut gelişmeleri tartışma ve geleceğe yönelik çözüm önerileri üretme fırsatı sunduğunu belirtti. Doç. Dr. Başer Kolcu şunları söyledi: “Öncelikle bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde büyük destek gördüğümüz, mensubu olmaktan büyük gurur duyduğum Süleyman Demirel Üniversitesi ve yönetim ekibine, paydaş kurumlarımızdan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve bizleri bu yolda her daim destekleyen ve Türk bilimine her daim katkı sağlayan ana sponsorlarımızdan TÜBİTAK’a ve bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde birlikte özveriyle çalıştığımız ekip arkadaşlarıma ve son olarak katılımcı olarak katıldığınız için sizlere içtenlikle teşekkür ediyorum.”
Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, bilimin ve üniversitelerin önemine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Atatürk’ün dediği gibi: “Bütün ümit gençlikte.” Biz gençlerimize çok güveniyoruz. Özellikle genç bilim insanlarımıza çok güveniyoruz. Ancak size güvenebilmemiz için bazı geleneklerimizi yerine oturtmamız gerekiyor. Günümüzde artık güçlü olmanın yolu bilimden geçiyor. Üniversitelerden geçiyor. Bundan yıllar önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği (SSCB) dağıldıktan sonra farklı ülkeler ortaya çıktı. Bir Türk bilim insanı Amerika’ya gidip oradaki profesöre şunu soruyor: “Rusya dağıldı sırada Amerika var.” Onun verdiği cevap çok manidar. “Amerika asla dağılmaz. Çünkü üniversiteleri çok güçlü.” Biz bunu günümüzde teyit etmiş durumdayız. Amerika’ya hiçbir şey olmadı. Demek ki güçlü olmanın, Atatürk’ün deyimiyle, payidar kalmanın yolu Üniversitelerden geçiyor.”
Açış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Çiğdem Karabacak Atay moderatörlüğünde Dr. Ufuk Aldemir (EBSCO) ve Doç. Dr. Giray Kolcu tarafından hazırlanan “Akademik Yol Haritası: Literatür Taramadan Atıfa Uzanan Yol” ve Prof. Dr. Kanat Gülle moderatörlüğünde Doç. Dr. Mukadder İnci Başer Kolcu ve Doç. Dr. Mümin Polat tarafından hazırlanan “Fikirden Gerçeğe: Proje Yazımının Şifreleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.
Bu yıl SDÜ’nün ev sahipliğinde, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin iş birliğiyle düzenlenen etkinlik, öğrenci odaklı yaklaşımı ve genç araştırmacıların aktif katılımını teşvik eden yapısıyla dikkat çekiyor.