TÜBİTAK’tan SDÜ’nün Disiplinlerarası Projesine Destek: “Deprem Öncelikli, Kombine Afetlere Dirençli Kentsel Planlama ve Tasarım Eğitimi”
Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Polat yürütücülüğünde hazırlanan “Deprem Öncelikli, Kombine Afetlere Dirençli Kentsel Planlama ve Tasarım Eğitimi”, TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.
4 farklı üniversiteden alanında uzman 9 akademisyen (Şehir ve Bölge Plancısı, Jeofizik Mühendisi, Halk Sağlığı Uzmanı, Mimar, Meteoroloji Mühendisi ve Peyzaj Mimarı) ile 5-10 Eylül 2023 tarihleri arasında çevrim içi gerçekleştirilecek eğitime; Türkiye’nin 19 farklı üniversitesinin Şehir ve Bölge Planlama, Mimarlık ve Peyzaj Mimarlığı bölümlerinden genel not ortalaması 3,0 ve üzerindeki 60 tane son sınıf lisans öğrencisi başvuru yaptı. Planlama ve tasarım alanındaki 3 bölümden 24 öğrenci eğitimi almaya hak kazandı. Süleyman Demirel Üniversitesinin küresel ve yerel ölçekte yaşanan her sosyal ve ekonomik soruna bilimsel çözüm önerileri sunma misyonunu benimsediğini belirten Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erkan Polat, TÜBİTAK’tan alınan bu destekle dünyamızı ve insanlığı tehdit eden deprem öncelikli kombine afetlere yönelik bir çalışma başlatıldığını ifade etti.
Proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Polat, şunları söyledi: “Bilim ve meslek disiplinlerini bir araya getiren disiplinlerarası projenin hedefi, deprem kaynaklı kombine afetlere hazırlıklı olmanın yanı sıra insan kaynaklı etkilere de dikkat çekerek afetleri önlemek ya da zararlarını en aza indirgemektir. 6 Şubat 2023 tarihli ve 11 ilimizi etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ve ülkece yaşadığımız büyük orman yangınları, seller vb. sebebiyle kentlerimizin afetlere karşı savunmasızlığı ve geçmişten günümüze yaşanan acı deneyimlerden yola çıkılarak planlanan proje, SDÜ farkındalığı ile TÜBİTAK destekli olarak yürütülecektir. Proje, kombine afetlere karşı uyum ve azaltım stratejilerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hususunda Türkiye için bir model geliştirmeyi de hedeflemektedir.”