Isparta’nın Somut Olmayan Kültürel Mirası “Dokumanın ve Giysinin Serüveni: Koza” Belgeselinde Anlatıldı

Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü ile Yörük Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Genç, TRT 2’de yayınlanan “Dokumanın ve Giysinin Serüveni: Koza” Belgeselinin konuğu oldu.

Çekimleri Senirkent Akkeçili köyünde gerçekleştirilen belgeselde, Yörük olduğunu belirten Doç. Dr. Genç, şunları kaydetti: “Çocukluğum hep ıstar tezgahının etrafında gelişti. İnsan, çocukken biriktirdiklerinden ibaretmiş ya. Büyüdükçe biriktirdiğiniz köklerinize dönüyorsunuz belki de.  Bizim oralarda çeyiz kültürü çok önemlidir. Evlenecek kızların da dokumasının olması gerekiyor. Dokumalar da hep evde annem ve ablamlar tarafından gerçekleştirilirdi. Keçilerimiz, koyunlarımız vardı. Mevsimi gelince kırkılırdı. Evde tek erkek olduğum için boyama işlerini ben yapardım. Doğada pek çok renk var. Renklerin kendiliğinden oluşum süreçleri beni çok etkilemişti. Çocukluk renklerine dönüşü başardığımı düşünüyorum. Arama sürecim de hala devam ediyor.”

Kök boyama ilgili bilgiler de veren Doç. Dr. Genç, şöyle konuştu: “Kök boyama; bitkilerle, böceklerle ve deniz kabuklarıyla onların üzerindeki rengi, aradaki yardımcı malzemelerle birlikte boyamak istediğiniz yüzeyin üzerine tutundurma işlemidir. Boyamak istediğiniz yüzey bir bitkisel kökenli elyaf olabilir, kenevir, keten, pamuk olabilir. Ya da protein esaslı kökenli dediğimiz hayvansal esaslı bir yüzey olabilir. Bazen de salgı kökenli yani ipek olabilir. Yünü, tiftiği vb. bütün hayvansal kökenli elyafları bu bitki, böcek ve deniz kabuklarından aldığımız boyar maddelerle renklendirme işlemine kök boyama adını veriyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 03.02.2023
Okunma Sayısı: 3428
Yayınlayan: Kurumsal İletişim Merkezi
Bu İçeriği Paylaş!