“Yapay Zeka Çağında Kariyer ve Geleceğin Meslekleri” Akademik Köşe’de Konuşuldu
Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından düzenlenen “Akademik Köşe” programının bu bölümüne Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Utku Köse konuk oldu.
Radyo SDÜ Stüdyolarında Murat Kasap moderatörlüğünde gerçekleştirilen yayında “Yapay Zeka Çağında Kariyer ve Geleceğin Meslekleri” konusu ele alındı. Doç. Dr. Utku Köse, yapay zekanın uzmanlık alanı olduğunu, farklı disiplinlerde, farklı problemlerde uygulamaları üzerine çalıştığını ve yapay zekanın toplumsal uygulamaları üzerine de odaklandığını söyledi. Yapay zeka alanındaki ilk çalışmaların ikinci dünya savaşı sıralarında yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Utku Köse, şunları söyledi: “ Bu süreç, insanın hayal gücüne bağlı. İnsan tarih öncesi çağlardan bu yana Dünyayı anlama, algılama orada karşılaştığı problemlere karşı çözüm üretme süreci içerisinde. Sürekli merak halinde. Bununla birlikte insan kendine yoldaş olabilecek, kendi isteklerini yaptırabilecek bir varlık, sistem oluşturma istediğini sürekli barındırmış. Yapay zekayı gelişmiş bir algoritma olarak düşünebiliriz.”
Bütün resme bakıldığında yapay zeka konusunda çeşitli duraklama dönemlerinin olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Köse, “Özellikle İkinci Dünya Savaşında ortaya çıkan gelişmeler akabinde mesela sinir ağları denilen sistemler geliştiriliyor. Fakat problem çözme noktasında o sinir ağları bile bocalıyor. Yapay zeka ailesi, tıpkı bir problemi çözmek için kullandığımız farklı yöntemlerle farklı araçların birleştiği bir kümedir. Sonra imdada bilgisayar teknolojisi ile elektrik-elektronik alanındaki gelişmeler yetişiyor. Aslında 2000’li yıllardan bu yana bunu da tecrübe ediyoruz. Çeşitli duraklama devirleri ve bu duraklama devirlerinde donanımsal veriyi kullanabilme, o kapasiteye yeniden hâkim olabilme sürecindeki gelişmeler, yapay zekayı tetikleyici ivme kazandırıyor.” dedi.
Programın tamamını izlemek için tıklayınız