“Engelsiz Hayat” Paneli Gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Fizyoterapi ve Engelsiz Yaşam Kulübü tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla “Engelsiz Hayat” isimli bir panel düzenlendi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen panelde, engelliler için uygulanan fiziksel aktivite ve solunum rehabilitasyonu konularında öğrencilere, engelli bireylere ve ailelerine bilgiler verildi.

“Engelli Bireylerde Spor” konulu konuşmasında Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Araştırma Görevlisi Menekşe Şafak, Ülkemizde dokuz milyona yakın engelli bireyin olduğunu belirterek bu sayının çoğunluğunun kadınlar ve yaşı ilerlemiş insanlardan oluştuğunu söyledi. Engelli bireylerin vücut sağlığını korumak ve güçlendirmek için haftada 150 dakika normal oranda veya 75 dakika yüksek yoğunluklu kuvvetlendirme yapmaları gerektiğini dile getiren Şafak, engelli bireylerin yapabileceği yaz aktivitelerini “dalış”, “halter,” okçuluk”, “binicilik”, “tenis”, “tekerlekli sandalye basketbol”, “masa tenisi”, “yelkencilik”, “yüzme”, “atıcılık”, “ağırlık kaldırma”, “atletizm”, “bisiklet”, “voleybol”, “boccia” olarak sıralarken kış sporlarını ise “tekerlekli sandalyede körling”, “kayaklı koşu”, “biatlon”, “alp disiplini”, “kızak” ve “buz hokeyi” olarak sıraladı.

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mesut Ergan da “Engellilerde Solunum Rehabilitasyonu” konulu bir eğitim verdi. Eğitimde solunum riskleri, solunum rehabilitasyonu için neler yapılması gerektiği, hava yolu temizleme tekniklerinden bahseden Dr. Öğr. Üyesi Ergan, “Engellilerde solunum riskleri; “tekrarlayan aspirasyon yutma bozuklukları”, “gastro- üzofageal reflü”, “öksürük”, “bozulmuş hava yolu temizliği”, “beslenme bozukluğu” ve “kifoskolyoz”dur. Solunum rehabilitasyonu olarak diyafragmatik solunum, büzük dudak solunum, torakal ekspansiyon egzersizleri ve kemer egzersizleri yapılabilir. Hava yolu temizleme teknikleri ise “postüral drenaj”, “perküsyon”, “vibrasyon”, “shaking”, “yüksek frekanslı göğüs duvarı ossilasyonu”, “zorlu ekspiratuar teknik”, “aktif solunum döngüsü”, “manuel yardımlı öksürme” ve “inspiratuar kas eğitimi”dir” dedi.

Panelin ardından engelli bireylere ve ailelere müzik dinletisi sunuldu.

Güncelleme Tarihi: 08.12.2022