Gökyüzü Tutkunları “Isparta Gözlem Şenlikleri”nde Buluşuyor

Isparta Valiliği koordinasyonunda Süleyman Demirel Üniversitesi öncülüğünde düzenlenen “Isparta Gözlem Şenlikleri”nin açılış töreni, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Ülkemizde ölçülmüş en karanlık noktası Melikler Yaylasında yapılacak Gökyüzü Şenliğinin eğitim kısmına üniversitemiz ev sahipliği yaptı. Eğitimin açış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seyfettin Çakmak, geleneksel hale gelen gökyüzü gözlem şenliğinin yenisini düzenliyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Çakmak, büyük önem taşıyan  “Isparta Gözlem Şenlikleri”nin güzel geçmesini diledi.

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler ise “Isparta Gözlem Şenlikleri”nin  tüm güzellikleriyle yaşanmasını temenni ederek BAKA olarak ekoturizme ve astroturizme önem verdiklerini vurguladı. Astroturizmin bölgemiz açısından taşıdığı öneme dikkat çeken Güler, “Gökyüzü, gözlem konusunda bizlere büyük imkan sağlıyor. Isparta Gözlem Şenliklerine olan ilgi, her geçen gün artıyor ve daha kapsamlı hale geliyor. Biz de BAKA olarak bu süreçte yer almaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Isparta Valisi Aydın Baruş ise meraklı ve heyecanlı bireylerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek gençlerin merakının artması ve geniş bakış açısına sahip olması gerektiğini söyledi. Vali Baruş, Isparta Gözlem Şenliklerinin de merak alanlarından biri olduğunu ifade ederek gökyüzünün medeniyetlere yol gösterdiğini belirtti. Çocukken gökyüzüne baktıklarında hayran kaldıklarını hatırladığını dile getiren Vali Baruş, “Bugün şehir yaşamında başımızı yukarıya kaldıramıyor ve o güzellikleri göremiyoruz. İnsanlar, gökyüzüne bakarak evren içerisindeki yerini kavrayabilir. Gençlerimizi de bu alana doğru şekilde yönlendirelim. Gökyüzünden yararlanarak ufkumuzu genişletmek için Isparta doğası bize fırsat sunuyor. İlimizde yapılan bu etkinliğin alanının genişleyerek devam etmesini destekleyeceğiz. Etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Açış konuşmalarının ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Koçer, çevrim içi katılımda bulunarak “Işık Kirliliği” konulu bir sunum yaptı. Yanlış yapılan aydınlatmalar sonucu gökyüzündeki güzellikleri göremediğimizi belirten Prof. Dr. Koçer, doğru aydınlatmayı “sadece yeri aydınlatmak” olarak tanımladı. Yanlış aydınlatmanın küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koçer, “ Işık kirliliğini; yanlış yerde, yanlış zamanda, yanlış yönde, yanlış miktarda aydınlatma olarak tanımlıyoruz. Yol, cadde, sokak aydınlatmaları, bina aydınlatmaları, reklam ışıkları, park ve spor alanındaki aydınlatmalar, güvenlik amacıyla yapılan aydınlatmalar, evlerden ve binalardan dışarı taşan ışıklar, araç ışıkları ışık kirliliğine neden olan faktörler arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Prof. Dr. Dursun Koçer, yapay ışığın insan sağlığına da olumsuz etki bıraktığını belirterek “Uyku zamanı içinde yapay ışığa maruz kalmak melatonin düzeylerini baskılıyor ve bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Ayrıca gece vardiyasında çalışan kadınlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar da, göğüs kanseri riskinin arttığını göstermektedir.” dedi.

Prof. Dr. Koçer, sözlerinin devamında dünya genelinde yaşanan ışık kirliliğinden, ülkelerin ışık kirliliği için çıkardığı yasalardan, ışık kirliliğini önlemek için yapılması gerekenlerden bahsetti.

Etkinlik kapsamında Dr. İsmail Yücel ve Astroftoğrafçı Uğur İkizler’in hazırladığı “Gökyüzü Fotoğraf Sergisi”, Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi Fuayesinde açıldı.

“Isparta Gözlem Şenlikleri”, 3- 4 Eylül tarihlerinde Yenişarbademli’nin Melikler Yaylasında düzenlenen farklı etkinlikler ve gökyüzü gözlemleri ile devam edecek.

"Isparta Gözlem Şenlikleri" programına ulaşmak için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 22.09.2022