YKS’ye Girecek Öğrencilere Önemli Tavsiyeler

Akademik Köşe’nin yeni bölümünde bu hafta sonu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile geleceğine yön verecek milyonlarca öğrenciye önemli tavsiyelerde bulunuldu.

Bilim TV Youtube Kanalından gerçekleştirilen “Sınavda Kaygının Yönetimi Öğrenci ve Ebeveynlere Tavsiyeler” isimli yayına Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ece Kara konuk oldu.

Sınavların bireylerin kariyer yolculuğunda birer basamak olduğunu belirten Kara, “Kariyer planlama sürecinde bir takım sınavlarla karşı karşıya geliyoruz. Sınav zamanında kişinin yaşadığı olumsuz duygular sınav kaygısı olarak adlandırılıyor. Kaygı insanı belli alanda koruyan bir şeydir aynı zamanda. Sınav kaygısı olumsuz değildir, sınırlı ölçüde olumlu bir şeydir. Belli düzeyin üzerine çıkınca bu kaygı, bilginin kullanılmasının önünde engel oluşturmaya başlıyor. Kaygı artınca performans düşüyor. Performans düşünce kaygı ona bağlı olarak yine artıyor. Bu bir kısır döngü. Sınav kaygısının en önemli nedenlerinden birisi kişinin düşüncesinde oluşturduğu olumsuz senaryolar.” dedi.

Kaygının dikkati dağıttığını dile getiren Kara, “Öğrencilere kendileriyle nasıl diyalog kurduklarını soruyoruz. Kaygının önüne geçmek için içsel konuşmaları olumsuzdan olumluya döndürmesi gerekiyor. Cevap olarak ben elimden geleni yaptım mı? diyorsun, yoksa ben mahvoldum soruları çözemedim gibi olumsuz cevaplar mı? veriyorsun diye soruyoruz.” diye konuştu.

Kara, kaygının el titremesi, hızlı kalp atışı, terleme gibi bedensel yakınmaları da beraberinde getirdiğini söyledi.

Yayını izlemek için tıklayınız

Güncelleme Tarihi: 16.06.2022