"1. Uluslararası/4. Ulusal Sağlık Hizmetleri Kongresi" Gerçekleştirildi

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesince dördüncüsü düzenlenen “Ulusal Sağlık Hizmetleri Kongresi”, bu yıl ilk kez uluslararası alanda “Isparta’nın Endemik Bitkiler Çeşitliliği ve Tıbbi Aromatik Bitkiler” teması ile gerçekleştiriliyor.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde SDÜ Akademik Oda Orkestrasının müzik dinletisiyle başlayan kongrenin açış konuşmasını Tıp Fakültesi öğrencileri adına Hatice Aybala Mine Kurnaz, Mehmet Han Lale ile Sebahat Ulusan yaptı.

Hatice Aybala Mine Kurnaz, “Bu yıl uluslararası nitelikte yapılan etkinliğimiz, dört yıl önce Milli Mücadelenin 100’üncü yılı sebebiyle başlatılmıştı. Daha sonra zorlu Pandemi koşullarında da çevrim içi bir ortamda arkadaşlarımızla ve hocalarımızla etkileşimde olmak hocalarımızın bilimsel faaliyetlerini takip edebiliyor olmak, Pandemiye yön veren araştırma ve sağlık hizmetlerindeki gelişmeleri takip edebilmek sosyal ve bilimsel yönden önemli deneyimler kazanma fırsatı sağladı.” dedi.

Kongrenin kendilerine kazandırdığı deneyimlerden bahseden Mehmet Han Lale de şunları kaydetti: “Sağlık alanında öğrenci yetiştiren fakültelerin öğrencileri ile bir araya geldik. Çeşitli topluluklar ve gönüllü öğrenciler bir arada çalışırken birbirimizi daha iyi anlamamızı sağlayan, birbirimize destek olduğumuz ve ortak üretim içinde bulunduğumuz güzel bir yolculuk yaşadık.”

Kongre ekibinde bulunmanın kendilerine her yönden katkı sağladığını belirten Sebahat Ulusan ise “Kongrenin hazırlanma süreçleri içerisinde yer almak başka hiçbir şekilde deneyimleyemeyeceğimiz özgün ve özel deneyimler yaşamımızı sağladı. Bilimin merkezinde, bilim insanları ile sürekli etkileşimdeydik. Ayrıca işin mutfağında olmak bu faaliyetleri gelecekte de planlamamız yönünde bizi cesaretlendirdi.” diye konuştu.

Dört yıldır ulusal düzeyde hazırladıkları “Sağlık Hizmetleri Kongresi”ni bu yıl uluslararası alana taşımanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar ise “Dünya tarihine geçecek bir Pandemi döneminden geçtik. Bu süreçte bizler ve öğrencilerimiz canla başla çalıştık. Bu mücadelede yer alan tüm sağlık çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum.” dedi. Fakülte bünyesinde eğitim alan bin 600 hekim adayına uluslararası düzeyde kaliteli eğitim verdiklerini belirten Prof. Dr. Koşar, Üniversitemiz Tıp Fakültesinin aldığı akreditasyon belgesi ile eğitim kalitesini tescillediğini ve tüm programların akredite olmasını hedeflediklerini söyledi.

Bölgemizin tıbbi ve aromatik bitkiler açısından zengin olduğunu kaydeden Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı(BAKA) Genel Sekreteri Volkan Güler de gül yağının yüzde 95’inin, kişnişin yüzde 89’unun, keçiboynuzunun yüzde 42’sinin, melisanın yüzde 24’ünün ilimizde yetiştiğini söyledi. BAKA 2021-2023 stratejik planından da bahseden Güler, tıbbi aromatik bitki bilgi altyapısını güçlendirmeyi, sektörde yenilikçiliği desteklemeyi, tıbbi aromatik bitki çeşitliliğini arttırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Kurulduğu günden bu yana SDÜ’nün dinamik bir şekilde gelişme gösterdiğini vurgulayan Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, mezun ve çalışanları ile birlikte Türkiye’nin en büyük üniversitelerinden biri olan SDÜ’nün 300 bin kişinin özgeçmişinde izi olduğunu söyledi. Dulupçu, “Bu başarıları kaydetmemizde bilimsel faaliyetlerimizin öncü rolü var. Buradaki hocalarımız olmasaydı, öğrencilerimiz enerji vermeseydi bu gururla saydığımız niteliklerimizi, niceliklerimizi elde edemezdik. Özellikle pandemi sürecinde bize destek veren Tıp Fakültesine ve sağlık alanındaki tüm hocalarımıza teşekkür ederim.” diye konuştu.

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Dulupçu, İbn-i Sina’nın hayatını anlatan “Hekim” filminden bahsederek “Bilim yapmak heyecan gerektiriyor. Umarım heyecanınız hiç kaybolmaz.” dedi.

Bir şehrin hızlı mesafe kat etmesinin kurumlararası işbirliğiyle mümkün olduğunun altını çizen Isparta Valisi Aydın Baruş, “Sağlık hizmetleri insanı yaşatma üzerine kurulu, dolayısıyla belki hayattaki en kutsal uğraştır. İnsanoğlu fiziki ve ruhi varlığı ile bir bütün. Sağlık hizmetleri de insanın iyi bir ortamda hayatını sürdürmesi amacıyla yürütülen hizmetlerin tamamıdır. Pandemi sürecinde bunu çok yakından gözlemledik. Sağlığımız yerinde değilse hayata dair dengemizi kaybediyoruz. Sosyal ve toplumsal ilişkilerimiz etkileniyor. Bu iki yıllık zahmetli süreci tıp ve sağlık camiasının üstün gayretleri ile atlattık.” diye konuştu.

Isparta’nın doğasında her türlü tadın, her türlü kokunun, her türlü görselliğin bulunduğu bir şehir olduğunu kaydeden Baruş, bu şansın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Fuaye alanında “Isparta Endemik Bitkileri” sunumu gerçekleştirildi. Isparta Anadolu Lisesi öğrencilerince hazırlanan stantlar gezildi.

Daha sonra Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar moderatörlüğünde Prof. Dr. İskender Sayek’in konuşmacı olarak katıldığı “Pandemi Sonrası Tıp Eğitimi” isimli açılış oturumuna geçildi.

Kongrede "tıp", "diş hekimliği", "veteriner hekimlik", "eczacılık", "hemşirelik", "ebelik", "çok disiplinli sağlık bilimleri", "sağlıkla ilgili çok disiplinli bilimler" ile "sağlık bilimleri ve hizmetleri"ne ilişkin diğer tüm çalışmalara, çeşitli eğitimlere ve bağımsız panellere yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 14.06.2022
Okunma Sayısı: 2351
Yayınlayan: Kurumsal İletişim Merkezi
Bu İçeriği Paylaş!