“Teknoloji Bağımlılığı” Konusu SDÜ’de Ele Alındı

Süleyman Demirel Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu tarafından “Teknoloji Bağımlılığı” konulu bir konferans düzenlendi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansı, Üniversitemiz Kariyer Planlama ve Mezunlarla İletişim Merkezi Öğr. Gör. Ali Yasin Kafes verdi. Teknoloji ve bağımlılık arasındaki farka değinen Kafes, şunları söyledi: “Teknoloji bilimin, pratik yaşam gereksinimlerinin karşılanmasına veya insanın çevresini denetleme, biçimlendirme ve değiştirme çabalarına yönelik uygulamalarına verilen isimdir. Diğer bir deyişle teknoloji, insanoğlunun gereklerine uygun yardımcı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Bağımlılık ise; kişiye fizyolojik, psikolojik ve bilişsel açıdan zarar vermesine rağmen bir davranışın engellenemez bir şekilde gerçekleştirilmesi olarak tanımlanmaktadır.”

Teknolojinin günümüzde çoğu insanın erişimi olan cihazları kapsadığını belirten Kafes, bu cihazların sürekli kullanımının bağımlılığa neden olduğunu söyledi. Teknoloji bağımlılığının diğer bağımlılıklarda olduğu gibi üç aşamada gerçekleştiğini kaydeden Kafes, “İlk aşama kullanımdır. “Kullanım” teknolojik bir ürünün bir amaç çerçevesinde uygun şekilde kullanımıdır. İkinci aşama olan “kötüye kullanım” ise kişinin alışkanlık gereği, can sıkıntısından veya boş vakitlerini doldurmak amacı ile teknoloji kullanımdır. Kötüye kullanım aşamasında kişilerin bağımlılık geliştirmesi yüksek olasılıktır ki sonraki aşama zaten “bağımlılıktır.” Sorun var olduğunda müdahale edilmezse artık hayat boyu devam eder (kronik). Bağımlılık geliştiğinde kişi (eğer ölümcül fizyolojik bir rahatsızlığa sahip değilse) ilk müdahale edilmesi gereken durum bağımlılıktır (primer). Bağımlılık bir kere başladığında zamanla ilerler (ilerlemeci). Zamanla kullanım miktarı artar ve bu duruma tolerans gelişimi denir.” dedi.

Güncelleme Tarihi: 17.05.2022