“Çocukların Müzik Eğitimi” Akademik Köşe’de Konuşuldu

Üniversitemiz tarafından düzenlenen “Akademik Köşe”nin bu haftaki bölümünde “Çocukların Müzik Eğitimi” konusu ele alındı.

SDÜ Radyo-TV Stüdyolarından canlı olarak gerçekleştirilen yayına Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Mutlu Yıldız konuk oldu. Çocukların anne karnından itibaren ses ve müzikle muhatap olmaya başladıklarını belirten Dr. Öğretim Üyesi Yıldız Mutlu Yıldız, “Doğum öncesi dönemde en erken işitme duyularının geliştiğini biliyoruz. Dolayısıyla bu kadar erken gelişen bir duyunun yaşamındaki önemi de yadsınamaz. Doğduktan sonra da anne ona ninniler söylemeye başlıyor. Korktuğu ya da ağladığı zaman onu sakinleştiriyor. Dolayısıyla müzik onun hayatının bir parçası oluyor. Çocuklar müziği araç olarak kullanırken bir süre sonra da amaca dönüştürmeye başlıyor.” dedi.

Müziğin çocuklara bilişsel becerilerin gelişmesi anlamında önemli katkılar sunduğunu söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Yıldız, “Üç yaşında bir çocuğun yapabilecekleri ile yedi yaşında bir çocuğun yapabilecekleri farklı. Her çocuk müziği öğrenebilir. Kişisel yatkınlıklarımız vardır. Müzik için de bu geçerlidir. Üç-beş yaşındaki çocuklar daha çok ritimleri algılayabilir. Onların ritimlerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılır. Sonraki dönemlerde de nota eğitimi veriliyor. Bunlar bir sembol aslında bu sembolleri daha kolay algıladığını ve ayırt edebildiğini araştırmalara dayanarak söyleyebiliyoruz. Altı yaşından sonra da gelişimsel olarak daha ilerleniyor. Daha ileriki yaşlarda da çocuklar pek çok şeyi yetişkinler düzeyinde algılayabiliyor ve sesleri de daha etkili bir şekilde kullanmaya başlıyor. Doğru ve temiz şarkı söyleme yaşı olarak bu yaşları düşünebiliriz.” diye konuştu.

Akademik Köşeyi izlemek için tıklayınız

 

Güncelleme Tarihi: 13.05.2022
Okunma Sayısı: 4668
Yayınlayan: Kurumsal İletişim Merkezi
Bu İçeriği Paylaş!